Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kritiken mot Disneys ändring – prinsen kysser Snövit utan samtycke

05 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT
Snövit och de sju dvärgarna, och med prinsen.
Snart öppnar Disneyland i Kalifornien igen, efter att ha hållit stängt i över ett år på grund av coronapandemin.
Inför nyöppningen har man renoverat och ändrat åkattraktionen ”Snövit”, och lagt till scenen när prinsen kysser Snövit när hon är medvetslös.
Nu riktas kritik mot Disney av San Fransisco Chronicle som inte vill att man ska lära barn att det är okej att kyssa någon utan samtycke.
Annons
Disneyprinsessorna med orealistiska midjor – då och nuBrand logo
Disneyprinsessorna med orealistiska midjor – då och nu

Disneyland i Kalifornien har varit stängt i över ett år på grund av coronapandemin, men på fredag öppnar nöjesfältet på nytt. Under nedstängningen har man passat på att renovera delar av nöjesfältet, och attraktionen Snow white's enchanted wish – Snövits förtrollade önskan – har uppdaterats.

Men renoveringen som har gjorts faller inte i helt god jord. Disneyland har nämligen adderat scenen där prinsen kommer och väcker Snövit med en kyss när hon är medvetslös. Nu är det många som reagerar på att man har valt att lägga till en scen med en kyss utan samtycke. San Fransisco Chronicle lyfter problemet i en debattartikel.

”Har vi inte redan kommit överens om att samtycke i tidigare Disney-filmer är ett stort problem? Att lära barn att kyssas, när det inte är klart att båda parter vill, är inte okej” skriver man i tidningen, och fortsätter.

Annons

”Det är svårt att förstå varför Disneyland 2021 vill lägga till en scen med sådana gammaldags idéer om vad en man får göra mot en kvinna.”

Kritik mot tidningen – efter uppmaningen till Disney

Tidningen föreslår sedan att man ska ändra slutet till något som känns mer samtida.

”Varför inte återskapa ett slut som behåller filmens anda och Snövits plats i Disney-filmen, men som undviker detta problem?”

Det är dock inte alla som håller med om resonemanget. Exempelvis kritiseras det av New York Rangers-spelaren Matt Traynor, som tycker att kritiken mot Disney tar fokus från riktiga problem.

”Jag är ledsen, det här är det som är fel med världen. Snövit är en fiktiv karaktär som väcks till liv igen med en kyss från sin framtida make. Du går för långt och förstör skönheten genom att få dem att tro att det är vad du ska reagera på, i stället för de VERKLIGA problemen” skriver han.

Det är inte första gången Disney har kritiserats för att vara problematiska. Bland annat har man varningstexter på streamingtjänsten Disney+ inför filmer som Aristocats och Dumbo, då filmerna innehåller rasistiska stereotyper.

Annons