Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kritiken mot Grease – efter alla år

05 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Filme Grease är en riktigt klassiker, med sina flertalet ikoniska låtar och minnesvärda scener.
Men när många nu har sett filmen under julledigheten riktas det allt mer kritik mot den, för att folk tycker att den har åldrats riktigt dåligt.
Filmen från 1978 anklagas nu för att vara både rasistisk, homofobisk och sexistisk, skriver Ladbible.
Annons
6 gånger par från tv blev par i verklighetenBrand logo
6 gånger par från tv blev par i verkligheten

Många ser Grease som den mest ikoniska musikalfilmen genom alla tider, och filmen sänds regelbundet på tv världen över – inte minst under julledigheten.

Men att se filmen nu, som numera har över 40 år på nacken, gör att man också inser hur mycket som har förändrats sedan den gjordes.

Under julen har filmen nämligen kritiserats på sociala medier, just för att ha åldrats så dåligt.

En scen som många reagerat på är låten Summer nights, där John Travoltas karaktär Danny och Olivia Newton-Johns Sandy sjunger en duett om hur de blev kära över sommaren. I låten sjunger de ”Did she put up a fight?” – alltså ungefär "Gjorde hon motstånd?” – något som kan tolkas som att Danny utnyttjade Sandy.

Andra tittare har regaerat på att Rizzo skambeläggs för att hon har sex med olika killar utan skydd – något som också har en egen låt i musikalen.

I en annan scen gömmer sig Dannys vän Putzie för att kunna titta upp under kjolarna på de kvinnliga eleverna på skolan.

Annons

Grease kritiseras för att vara homofob och rasistisk

Utöver de sexistiska inslagen så menar tittarna att filmen också är homofob, då det under danstävlingen inte får vara med några danspar där båda parter är av samma kön.

Filmer kritiseras dessutom för avsaknaden av etnisk mångfald, skriver Ladbible.

"Jag såg slutade av filmen Grease och insåg att det inte fanns några svarta skådespelare eller elever på det gymnasiet”.

Även under metoo-rörelsen kom filmen och dess teman upp på tapeten igen, men försvarades av huvudrollsinnhavaren Olivia Newton-John som inte tycker att man ska göra en för stor grej av det – filmen är gammal, och gestaltar än tidsperiod ännu längre bak i tiden.

– Det är en film och en rolig historia och jag har aldrig tagit den på för stort allvar, sa Olivia Newton-John i samband med metoo.

Läs mer:

Annons