Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Leif Andrées nya liv efter skilsmässan – ärliga orden om stora sorgen

28 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografNicklas Thegerström/DN/TT, Johan Jeppsson/TT

I mars bekräftade skådespelaren Leif Andrée och producenten Sophia Artin att de valt att skiljas, efter 30 år som gifta.
I en ny intervju med Hänt berättar skådespelaren nu om livet och känslorna efter det livsomvälvande beslutet.
– Jag befinner mig i en sorgeprocess fortfarande, men jag går i terapi, förklarar han.

Annons
5 saker du vill veta om Leif AndréeBrand logo
5 saker du vill veta om Leif Andrée

Skådespelaren Leif Andrée har gjort mycket under karriären; film, tv och teater. Just nu är han aktuell i det populära frågesportsprogrammet Alla mot alla, som leds av komikerduon Filip och Fredrik.

I våras kom nyheten att Leif och dåvarande hustrun tillika teaterchefen Sophia Artin valt att gå skilda vägar, efter deras 30 år långa äktenskap. Leif har tidigare berättat att det inte var ett gemensamt beslut, utan att de var Sophia som ville skiljas.

– Det kom oväntat. Den kom inte som en blixt från klar himmel, men den kom som en halv blixt. Det ska man tänka på i sina förhållanden, man måste vårda dem. Det kanske inte vi, eller jag gjorde på slutet. Hade man varit lite förnuftig och fått dra tillbaka tiden hade jag i alla fall ingått i en familjeterapi och försökt lösa knutarna. Men det gjorde vi inte, säger han ärligt i en ny intervju med tidningen Hänt.

Annons

Leif Andrées nya liv efter skilsmässan: Letar nytt boende

Under intervjun med tidningen öppnar den 64-åriga skådespelaren upp om hur livet ser ut efter skilsmässan. Bland annat om hur boendesituationen ser ut.

– Vi har ju då skilt oss. Min förra fru [Sophia reds. anm.] bor i en annan lägenhet och grabbarna bor med mig i vår gemensamma lägenhet som vi snart ska sälja, så vi kan köpa något nytt på varsitt håll. Vi har inte hunnit städa här hemma inför en visning, säger han.

Både Leif och Sophia ska alltså leta efter nya boenden. Var flyttlasset går är ännu inte helt säkert, men Leif gissar att han inte kommer att ha råd att bo där han helst önskar, då han prioriterar storlek framför central stadsdel.

– Jag älskar Södermalm, men det är så dyrt här. Jag har inte riktigt den pengen att kunna köpa något stort här, för en trea vill jag ha i alla fall. Grabbarna bor ju hemma och för ungdomarna i dag är det är ju rätt svårt att få en lägenhet.

Annons

Grabbarna, som Leif refererar till, är de gemensamma 19-åriga tvillingsönerna Stellan och Victor. Han har dessutom två döttrar från ett tidigare äktenskap.

– Barnen mår bra. De jobbar på, går i skolan, gymmar och har sig. Det är kompisar, resor och går på hip hop-konserter, säger han till magasinet och konstaterar att sönerna inte påverkats negativt av att deras föräldrar skilt sig.

Leif och Sophia tillsammans med tvillingsönerna år 2012.
Leif och Sophia tillsammans med tvillingsönerna år 2012.

Leifs ärliga ord om sorgen: ”Jag går i terapi”

Skådespelar reflekterar över känslorna kring skilsmässan, nu när han hunnit landa lite efter Sophias beslut. Det är något som han fortfarande bearbetar.

– Det är en stor sorg att skiljas. Det är ett avbrott i ens liv liksom. Det var nästan 30 år, det är mycket av ens liv. Det är halva ens liv... och det är faktiskt mer än halva ens liv, om man räknar bort barndomen. Det är som att hugga av några grenar på ett träd. Man måste börja om på något sätt, förklarar han.

Annons

Leif har dessutom valt att ta professionell hjälp för att hantera sorgen.

– Jag befinner mig i en sorgeprocess fortfarande, men jag går i terapi och jag pratar med vänner. Jag är ledsen, men samtidigt så känner jag en hoppfullhet, berättar han.

Han uttrycker en acceptans över det faktum att han och exhustrun inte kommer att hitta tillbaka till varandra, men att det är en trygghet att veta att relationen är över. Det är först då kan man gå vidare.

– Jag ser nu att det här kommer att ordna sig på något sätt. På vilket sätt vet jag inte. Jag har inget facit för det, men jag vet att det är fler än jag som har gått igenom det här, konstaterar han och fortsätter:

– När man är mitt i självömkandet, så tycker man att man är ensammast i världen. Men jag måste tillåta mig att sörja och vara ledsen.

Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänstBrand logo
Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänst

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons