Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Leif GW Persson som ung – så såg han ut och det blev han känd för

05 dec, 2022 
AvJosefin Westin
FotografTT
Leif GW Persson som ung bild
Vi är vana att se Leif GW Persson i mediabruset – nästan dagligen.
Faktum är att han levererade löpsedlar redan som 17-åring 1962.
Här är en ung Leif GW Persson och berättelsen om hur han blev känd i Sverige.
Annons
10 grejer du kanske inte visste om Leif GW PerssonBrand logo
10 grejer du kanske inte visste om Leif GW Persson

Han är folkkär men också omstridd. Kriminologen Leif GW Persson syns ofta i aktuella tv-program och tidningar. Han uttalar sig gärna om aktuella brottsmål i Sverige men också om snus eller andra beröringspunkter.

Men hur såg Leif GW Persson ut som ung? Och vad var han känd för då? Tittar vi tillbaka på hans offentliga karriär börjar han figurera i pressen redan som 17-åring.

Leif GW Persson som ung

Svenska folket kunde se en ung Leif GW Persson på Dagens Nyheters löpsedel inte bara en utan flera gånger. Det här sker redan år 1962, då en 17-årig ung Leif GW Persson är en av medtävlarna i radiotävlingen Vi som vet mest.

Leif GW Persson har i intervjuer beskrivit att hans klassresa började samtidigt som han klev in på läroverket Norra Real i Stockholm.

– När jag ser tillbaka på mitt liv, har revanschismen varit min ojämförligt starkaste drivkraft. Det började faktiskt redan på Norra Real. Jag kom från fel sida av Odengatan – från arbetarkvarteren i Sibirien – medan majoriteten av mina klasskamrater kom från de burgna kvarteren i Lärkstaden eller Östermalm, säger han till tidningen Vi.

Leif GW Persson som ung
Norra reals lag i radions skolturnering "Vi som vet mest", från vänster Bengt Brodin, Lennart Julin, 14, och en ung Leif Persson, 17.

Ung Leif GW Persson – då lade han till GW

Han blev senare kriminolog och startade sin karriär som forskarassistent vid Stockholms Universitet. Leif GW Persson blev som ung tidigt kontroversiellt och vågade sticka ut hakan även som kriminolog. 1974 gick han ut i media och avslöjade att de 15 000 anmälda fall av rattfylleri per år i själva verket rörde sig om 500 000.

Annons

Leif GW Persson var ung när han började skriva debattartiklar för Dagens Nyheter. Han var ungefär 23 år.

– Det var då jag lade till GW, säger han till Resume.

Leif GW Persson som ung
Leif GW Persson som ung 1974, forskarassistent vid Stockholms Universitet.

Leif GW Persson var ung när Geijeraffären avslöjades

En ung Leif GW Persson anställdes senare som expert på Rikspolisstyrelsen. 1977 bekräftade han anonymt för DN-journalisten Peter Bratt att rikspolischefen Carl Persson hade skickat en promemoria till statsminister Olof Palme om att justitieministern Lennart Geijer pekades ut som ett potentiell hot mot rikets säkerhet. Geijer anklagades för att ha köpt sexuella tjänster av prostituerade kvinnor. Uppgifterna dementerades och Leif GW Persson avslöjades som personen bakom Geijeraffären.

På en timme förlorade han sitt jobb på Rikspolisstyrelsen.

Annons

– Jag satte mig på det utkylda köksgolvet, placerade jaktgeväret mellan benen och stack pipan i munnen. Men förmådde mig inte att trycka av. I stället åkte jag hem och la mig, säger Leif GW Persson till Vi.

Efter att ha tillbringat några veckor till sängs, beslöt sig Leif för att hämnas.

Leif GW Persson ung
Kriminologen och författaren Leif GW Persson, som ung

GW Persson gav ut debutroman som ung

Hämden paketerades i litterär form och blev hans debutbok, Grisfesten, som han gav ut 1978. Romanen blev en stor kritiker- och försäljningsframgång. Det var det här året som Leif GW Persson, som ung, blev författare och bästsäljande författare i Sverige.

Leif GW Persson, som ung, håller debutromanen Grisen i sin hand.
Leif GW Persson, som ung, med sin debutroman "Grisfesten" i handen på sitt arbetsrum 1978.

1991 utnämndes han till professor i polisiärt arbete. 2012 gick han i pension men har fortsatt synas i tv-rutan och i tidningarna. Han har tidigare uppgett att han i snitt får ett par intervjuförfrågningar per dag. Inte minst är han fortfarande författare och skriver böcker.

Annons