Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lennart Swahn dolde sjukdomen in i det sista

11 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
I över 30 år var Lennart Swahn en av Sveriges mest kända tv-profiler, med program som Gäster med gester.
Men bakom kulisserna brottades Lennart med en svår sjukdom, som han valde att dölja för allmänheten in i det sista.
– Han hade fullt upp med sin egen kropp och kämpade tappert, sa vännen Kjerstin Dellert till Aftonbladet efter Swahns bortgång.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Lennart Swahn var en älskad tv-programledare i över tre decennier. Redan på 70-talet höll han i program som På minuten, Halv sju och Stjärna mot stjärna. Men det var kanske som programledare för SVT:s numera klassiska underhållningsprogram Gäster med gester under 80- och 90-talet som många förknippar honom. Swahn var också programledare för Melodifestivalen 1986, och höll i Blåsningen.

Blåsningen på TV3, som sändes fram till 1998, blev Lennart Swahns sista stora tv-produktion, innan han började dra sig undan – då 71 år gammal. Men det var inte bara åldern som påverkade Swahns beslut att ta ett steg tillbaka. I samband med att han lämnade tv-rutan drabbades ikonen av problem med sina njurar, och tvingades gå på regelbunden dialysbehandling för att rena sitt blod. Det blev inte heller bättre med tiden, snarare tvärtom. Sjukdomen spriddes till andra delar av kroppen, och gjorde bland annat att han fick svårt att gå.

Annons

Lennart Swahn, som tyckte om att stå i rampljuset, valde att hålla sin sjukdom hemlig, och berättade inte om den i intervjuer.

Dolde sjukdomen för alla

I slutet av 2007, när han var 80 år gammal, drabbades Lennart av en stroke, och togs in på akuten. Han fick tillbringa flera månader på sjukhus, men återhämtade sig aldrig. Sitt sista halvår i livet hade han därför både svårt att prata och gå, och kunde inte umgås med vännerna.

– Han orkade inte med någon vänskapsrelation. Han hade fullt upp med sin egen kropp och kämpade tappert, berättade vännen Kjerstin Dellert för Aftonbladet 2008, när Lennart Swahn gått bort.

Programledaren tillbringade mycket av sin sista tid i ett sommarhus utanför Stockholm, tillhörande vännen David Bonnier. Där satt han och såg ut över havet. Men inte ens med vännerna ville han prata om sjukdomen.

Lennart Swahn 2001.

– Att prata om sjukdomen och döden var det värsta han visste. I stället ville han höra skvaller om folk och skratta, sa vännen Agneta von Schinkel till Aftonbladet.

Vännen och tidigare kollegan Runo Edström vittnade om samma sak.

– Lennart var en stor personlighet men också en känslig grabb. Jag visste att han var sjuk, men han pratade inte om det.

Den 27 augusti 2008 somnade Lennart Swahn till slut in, 81 år gammal.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons