Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Linda Nyberg lämnade rampljuset – så lever hon idag

17 aug, 2021 
AvEmma Sanderberg
FotografTT

Linda Nyberg har ett imponerande CV bakom sig med bland annat 15 år i tv-rutan, egna talkshower och nyhetsankare för världens största nyhetskanal.
Från ingenstans slopade Linda tv-karriären och började jobba inom näringslivet där hon bytt karriär flera gånger om.
Vi reder ut vad som egentligen har hänt sedan studiolamporna slocknade!

Annons
Skådisarna som försvann från rampljusetBrand logo
Skådisarna som försvann från rampljuset

Var Linda Nybergs karriär som journalist utstakad redan när hon som 11-åring intervjuade USA:s dåvarande president Jimmy Carter och hans fru Rosalynn i Stockholm? Kanske. Åtminstone väcktes intresset vid det tillfället har hon berättat i tidigare intervjuer.

Linda Nyberg, 51, växte upp i Roslagen men bor numera i Stockholm tillsammans med sin man och deras två barn.

Linda var programledare för Nyhetsmorgon

Lindas riktiga journalistkarriär tog sin början i mitten på 90-talet när hon fick jobb på Tv3 Direkt som var ett helt nytt nyhetsprogram. Efter genombrottet gick karriären spikrakt uppåt och inom loppet av några år hade hon hunnit med att ha två egna talk-shower, en på tv3 och en på tv4, samt varit programledare för både Fångarna på fortet, Folkhemmet och Nyhetsmorgon.

Linda Nyberg när hon ledde Nobelfesten 2009.

Linda hann även med att leda både Nobelfesten i två år och rapportera från kronprinsessbröllopet innan hon 2011 meddelade att hon skulle sommarjobba som nyhetsankare på den internationella nyhetskanalen Al Jazeera.

Annons

I en intervju med Journalisten berättade Linda om hur det kommer sig att just hon blev erbjuden jobbet.

– Det är min bakgrund och min erfarenhet. Saker som man inte tänker på, men jag har statskunskap i min utbildning, inriktad på internationella studier. Jag har rest mycket och studerat utomlands. Det är som om de jag träffade för 20 år sedan och hållit kontakt med nu bär någon slags frukt, säger hon i intervjun.

Nyhetskanalen Al Jazeera grundades 1996 och tanken var att kanalen skulle utmana CNN i internationell nyhetsbevakning, vilket de också gjorde. När Linda Nyberg blev erbjuden jobbet hade de runt 500 miljoner tittare och var i behov av mer skandinavisk täckning, och Linda blev det första svenska nyhetsankaret på kanalen.

Al Jazeera erbjöd Linda Nyberg jobb som nyhetsankare

När Linda sedan återvände till Sverige fortsatte hon arbeta för Al Jazeera även på hemmaplan, samtidigt som hon tog sina första steg bort från journalistiken mot näringslivet. Åren 2011–2014 arbetade hon nämligen också på medicinteknikföretaget Bactiguard, där hon var Vice President International Affairs and PR.

Annons

Kanske saknade Linda att vara med i tv-rutan, kanske visste hon inte riktigt om hon var på rätt väg. Oavsett var hon 2014 återigen tillbaka som programledare, denna gång för Gomorron Sverige i SVT.

Linda Nyberg på Polar Music Prize 2019.

Tjänsten blev dock kortvarig och 2015 slutade hon och började istället jobba på SCA (som senare blev Essity) som presschef där hon var kvar fram tills 2018, då hon fick erbjudande att bli Apotekets kommunikationschef. Linda har alltid haft ett stort engagemang hälsa och sjukvård, något som blev ännu större när båda hennes föräldrar dog under loppet av några år.

Ett jobb på apoteket kändes heligt

Det nya jobbet på Apoteket såg Linda Nyberg fram emot och berättar i en intervju med Resumé att det nästan kändes heligt för henne att få börja jobba på ett så stort företag som alltid funnits med. I intervjun får hon även frågan hur det känns att lämna journalistiken, men Linda såg det inte på det sättet.

Annons

– Om man drivs av något bör man fråga sig vilka möjligheter som finns att få upplopp för det. Under de nära 20 åren som jag har varit aktiv inom media har det skett en dramatisk förändring, där många av näringslivets bolag har fått mer ansvarstagande roller, möjligen pådrivna av höga konsumentkrav. Plattformar för samhällsengagerade har därför blivit allt fler. Det är ett paradigmskifte, och jag älskar det, säger hon till Resumé.

Som det dock visat sig tidigare vill Linda Nyberg alltid vidare snabbt och slutade på Apoteket efter bara ett år på posten för att bli marknadschef på den svenska tech- och underhållningsplattformen Flarie. Flaire består av en app fylld med gratis spel finansierat av bland annat Pressbyrån och Klarna.

Idag har hon fortfarande kvar sitt engagemang som delägare och styrelseledamot i Flaire, men sedan sommaren 2020 arbetar hon även som kommunikationsdirektör hos djursjukvårdsföretaget Anicura.

Annons