Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sharon Stones tragiska fall efter sjukdomen – förlorade allt

16 aug, 2021 
Sharon Stone var en av de hetaste kvinnorna i Hollywood på 90-talet – men plötsligt försvann hon från rampljuset.
I självbiografin hon släppte tidigare i år berättar skådespelaren om hur hon var nära att mista livet i en stroke, och hur det påverkat resten av hennes liv.
”Jag förlorade många saker: min karriär, mina besparingar, vårdnaden om min son, mitt så kallade äktenskap”, skriver hon
Annons
Skådisarna som försvann från rampljusetBrand logo
Skådisarna som försvann från rampljuset

Med filmer som Polisskolan 4, Casino och framför allt Basic instinct blev Sharon Stone en av Hollywoods hetaste skådespelare i slutet av 80-talet och hela 90-talet. Men i början av 2000-talet försvann hon helt från rampljuset i flera år efter att ha drabbats av en stroke – något som kom att påverka hennes karriär och privatliv permanent.

I mars i år släppte skådespelaren biografin The beauty of living twice, och i samband med släppet av boken berättade hon om hjärnblödningen som förändrade hela hennes liv.

Det var i september 2001 som Sharon Stone plötsligt tappade känseln i benet och fick oerhört ont i huvudet. Skådespelaren kördes i ilfart till sjukhus där och svimmade av, och läkarna kämpade för att rädda hennes liv och hitta blödningen i hennes hjärna. Tiden efter hjärnblödningen gavs Sharon starka smärtlindrande mediciner, och hon tappade 18 procent av sin kroppsmassa. Samtidigt fick hennes familj veta att hon hade en procents chans att överleva.

Annons

Överlevde stroken – men kroppen påverkades

Men Sharon Stone slog oddsen, och hörde till den enda procenten som klarar sig ur den typen av hjärnblödning som hon hade drabbats av. Det betyder dock inte att livet var en dans på rosor efter nära döden-upplevelsen. Hon var svårt påverkade av stroken, och spelade inte in film på flera år efter stroken.

”Jag gick ojämnt och lutande, mitt högra ben drogs efter lite, den vänstra sidan av mitt ansikte var förvrängt och lågt, jag hade ingen känsla nedanför knät på mitt vänstra ben. Jag pratade utan att veta att jag stammade, och förstod inte att väggarna inte hade olika färgblock”, skriver hon i sin bok.

Det skulle dröja sju år efter stroken innan Sharon Stone var helt återställd – men samtidigt försvann en del av henne på vägen.

– Min lyskraft försvann. Det handlar inte så mycket om ens skönhet som ens lyskraft, Det är en lyskraft och en magnetism, en närvaro. Det kommer från att vara hälsosam och må bra och ungdomlighet. Jag tror det kommer från självkänsla med. Jag tror att när man är i den här branschen så börjar de säga till en att man inte har det längre, och man börjar tro på det, berättade Sharon Stone för Oprah Winfrey tidigare i år, skriver People.

Annons

Svåra vårdnadstvisten med exmaken

Mitt under den tuffa perioden skilde Sharon Stone från maken Phil Bronstein, och de två hamnade i en vårdnadstvisten om sonen Roan, som de hade adopterat några år tidigare. Sharon Stone förlorade den huvudsakliga vårdnaden om sonen, vilket också slog hårt mot henne.

– Folk behandlade mig fruktansvärt elakt. Från andra kvinnor i min bransch till den kvinnliga domaren som hanterade mitt vårdnadsfall, jag tror inte folk fattar hur farligt det är att få en stroke som kvinna och vad det tar att hämta sig från det.

Efter att ha förlorat vårdnaden blev Sharon Stone deprimerad, sov hela tiden och blev med tiden också anorektisk.

”Jag förlorade många saker: min karriär, mina besparingar, vårdnaden om min son, mitt så kallade äktenskap, min plats i kön för att hitta tillbaka till karriären”, skriver hon i boken.

I dag har Sharon Stone adopterat två biologiska bröder, och har en bra relation till exmaken Phil. Hon har också synts i tv-serier och filmer, även om de stora genomslagen har uteblivit. På årets Cannes-festival dök hon dock upp och fick pris, och hyllades för sin glamourösa stil.

Sharon Stone på filmfestivalen i Cannes i år.
Annons