Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lis Nilheim spelade Alva i Madicken – så ser hon ut nu

01 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube/TT.
Lis Nilheim
Svenska skådespelaren Lis Nilheim blev en självklar del av uppväxten för flera generationer av barn, när hon spelade hembiträdet Alva i Madicken.
Efter en lång karriär valde Lis att dra sig tillbaka från rampljuset 2008, och gå i pension.
Så här ser hon ut idag!
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Skådespelaren Lis Nilheim, 77, förknippas fortfarande med rollerna hon gjorde på 70-talet. Det stora genombrottet kom med filmen Maria, där hennes insats i filmen belönades med en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 1975. Men de allra flesta förknippar henne nog med rollen som det snälla hembiträdet Alva i serien och filmen om Astrid Lindgrens Madicken – Du är inte klok, Madicken och Madicken på Junibacken.

Lis Nilheim som Alva i Madicken.

Efter rollen i Astrid Lindgren-klassikern följde en lång rad skådespelarinsatser i filmer som Varning för Jönssonligan, Mot härliga tider och Plötsligt skulle vi skiljas. Skådespelaren har också haft biroller i populära tv-serier som Spanarna, Rederiet, Lösa förbindelser och Tre kronor.

Annons

På resumén finns också en lång rad roller i teateruppsättningar och föreställningar på Stockholms stadsteater och privatteatrar.

Lis spelade mot Börje Ahlstedt i Lösa förbindelser.

Valde att pensionera sig

Efter att ha gjort en sista filmroll i uppmärksammade filmen Darling valde Lis Nilheim att gå i pension vid 64 års ålder 2008. Sedan dess har hon inte gjort några föreställningar, och dragit sig tillbaka från rampljuset.

Lis kan dock ses ute i vimlet i Stockholm, och syntes senast på Christina Schollins bokrelease för självbiografiska boken Ett himla liv.

Vicky von Der Lancken och Lis Nilheim på Christina Schollins bokrelease 2019.
Annons