Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Little Gerhard om nya kärleken: ”Aldrig upplevt sådan lycka”

16 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Little Gerhard fann kärleken på nytt I Thailand. I år har han och hustrun Taptong Panyadaem varit gifta i tio år. Men hur lever paret i dag? Femina vet.
Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

Little Gerhard, eller Karl-Gerhard Lundkvist som han egentligen heter, har stått på scenen i nära 70 år. Han föddes 1934 och gick sedan till sjöss, redan under tonåren. Scendebuten gjorde han utomlands, i Amsterdam 1952, på klubben Trocadero. Men det var först i Stockholm, under en spelning på Nalen under nyårsafton 1957, som det stora genombrottet kom. Året efter, 1958, kröntes han till rockkung av Sverige.

Little Gerhard har en rad imponerande hits på sitt cv: Den siste mohikanen bland annat. Karl-Gerhard är också mannen som skrivit musiken till megahiten Ska vi plocka körsbär i min trädgård. Dessutom är han den som upptäckte Agnetha Fältskog. Han har, givetvis, många minnen, från sin långa karriär. Men det finns ett som han håller särskilt högt.

Little Gerhard
Karl-Gerhard Lundkvist alias Little Gerhard. På bilden är han 23 år gammal. Året är 1958.

– Det var när jag träffade Elvis och jag har bilden på väggen här hemma. Han lägger armen om mig och så skriver han ”All my best to you always. Your friend, Elvis Presley”, har Little Gerhard berättat för Aftonbladet.

Annons

Little Gerhard drabbades av cancer

Under 1990-talet drabbades Little Gerhard av cancer i tjocktarmen. För några år sedan kom sjukdomen tillbaka. Detta upptäcktes efter att Karl-Gerhard hastigt rasat hela 19 kilo i vikt.

– Jag tappade smaken. Folk blev oroliga. Jag rasade från 84 kilo till 65 kilo på ett halvår. Folk säger: "Vad snygg du blivit". Jag får värk i bland och tycker inte om att äta mat. Jag får äta ersättning. Och jag kan inte sova, för att jag fått klåda, berättade han, för Expressen, då.

Artisterna Little Gerhard och Barbro Lill-Babs Svensson målar rött på en en vägg 1959.

Läkarna upptäckte två tumörer och Little Gerhard tvingades till operation. Efter detta lever han med stomipåse.

– Jag ska få en liten söt påse på magen. Det köper jag. Jag har gått här utan att veta vad som ska ske. Det är det värsta som finns. Nu vet jag i alla fall. Men det är klart jag blir deprimerad, sa han i samband med operationen.

Annons

Hittade kärleken på nytt – i 35 år yngre kvinna

2012 gifte sig Little Gerhard på nytt, med 35 år yngre Taptong i Stockholms stadshus 2012, från Thailand. Karl-Gerhard och Taptong mötte i Thailand där artisten bodde en tid, för att underhålla svenska pensionärsturister. Taptong Panyadaem arbetade på en restaurang där Little Gerhard ofta åt. De började prata med varandra och resten är, vad man brukar kalla, historia. 2012 stod bröllopet, Karl-Gerhards femte, i Stadshuset i Stockholm. Från Stadshuset blev det sedan färd i Rolls-Royce till restaurang Sabai Soong på Linnégatan för bröllopsmiddag.

– Hon är en gåva från Gud, sa Little Gerhard om sin nya hustru, då.

Little Gerhard, då 78, gifte sig med Taptong, då 41, i Stockholms stadshus 2012.

2022 har de varit gifta i tio år. Och kärlekslivet är fortfarande riktigt bra.

– Ja, det är det. Jag har aldrig upplevt en sådan lycka. Men jag sitter bara hemma och hon jobbar hela dagarna, förutom att städa så jobbar hon extra på ett sjukhem. Så när hon kommer hem sent på kvällen är jag så trött så jag nästan somnar. Det är lite tufft, har Little Gerhard berättat.

Annons

Så lever Little Gerhard i dag

På grund av pandemin har många spelningar de senaste åren ställts in. Det har tagit hårt på artisten. Han är nära 90 år och många av hans vänner finns inte mer. Också det är en sorg.

– Alla polarna har lämnat in, Rock-Ragge och Burken och Rock-Boris. Jag kan inte beskriva hur det känns, jag mår inte bra psykiskt. Varenda dag när jag slår upp tidningen så är det någon bekant som har lämnat in, har Little Gerhard sagt till Aftonbladet.

Little Gerhard 2017.

Tillsammans med hustrun lever han ett stilla liv, i en söderförort till Stockholm. Visst märks ålderskillnaden mellan man och hustru av, ibland. Men inte alltid.

– Ja, men hon är förståndigare än vad jag är. Och hon tar så bra hand om mig, det är jag inte bortskämd med. I de andra äktenskapen så var det ständigt tjat om att ”det är slut på pengarna, åk ut och arbeta”. Nu är det tvärtom, ”du ska inte jobba, du är gammal, jag ska jobba”, säger min fru. Hon är så otroligt snäll, det är rena sagodrömmen.

Annons