Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Loredana Bertès svåra liv efter skilsmässan från Björn Borg

05 jul, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Efter uppbrottet drabbades hon av såväl död som depression – samtidigt beskyllde hon Björn Borg för bigami. Så blev Loredana Bertès liv efter det stormiga äktenskapet med Sveriges största tennisstjärna.
Annons
Vad minns du från 80-talet?Brand logo
Vad minns du från 80-talet?

Efter uppbrottet från Jannike Björling 1988 föll tennisstjärnan Björn Borg för den italienska rocksångerskan Loredana Bertè. Det blev starten på ett par stormiga år i Borgs liv.

Paret gifte sig 1989 och Loredana Bertè flyttade till Sverige – något hon senare berättat att hon ångrar djupt.

Björn Borg och Loredana Bertè gifte sig 1989.

I en italiensk intervju 2013 fick hon frågan om vad som var hennes livs största misstag.

– Att bli förälskad i Borg. Han var miljonär men betalade inte ens flyget när vi skulle träffas. Det var fel av mig att ge upp min karriär under sex år på grund av kärleken till Björn.

Annons

"Hon hatar Björn Borg"

Den italienske musikjournalisten Mario Luzzatto Fegiz har berättat för Expressen att Loredana Bertè fortfarande är bitter – trots att äktenskapet sprack redan 1992.

– Hon är fortfarande arg. Hon hatar honom, absolut. Fortfarande, efter så många år.

Hennes agent Francesca Losappio berättade samtidigt för Expressen att äktenskapet med Borg blev livsavgörande.

– Äktenskapet förändrade hennes liv för alltid, hon fick aldrig några barn och hon lämnade sin karriär för hans skull och flyttade till Sverige. Det var ett avgörande ögonblick i hennes liv som ändrade på allt.

Björn Borg och Loredana Bertè under den lyckliga tiden.

"Björn lät mig aldrig bli mamma"

Loredana Bertè själv har i intervjuer genom åren förklarat att hon ångrar att hon försakade sin karriär – samtidigt som äktenskapet med Björn Borg inte gav henne vad hon hoppats på.

Annons

– Björn lät mig aldrig bli mamma och tvingade istället mig att resa med honom land och rike runt, något som gjorde att jag själv tvingades försaka min egen karriär.

Efter att äktenskapet med Björn Borg tog slut 1992 drabbades Loredana Bertè också av flera andra sorger. 1995 dog hennes storasyster, den älskade italienska sångerskan Mia Martini, efter en överdos smärtstillande medicin.

Dödsfallet tog hårt på Loredana som drabbades av en depression som höll henne borta från musiken ytterligare en period. Hon har tampas med sin mentala hälsa i perioder.

– För mig är Mia inte död, hon är mer levande än någonsin och finns med mig varje dag, här inne i mitt hjärta, förklarade hon i samband med San Remo-festivalen, Italiens Melodifestival, häromåret.

I Italien uppmärksammas Loredana Bertè ofta för sin extrema stil.

Loredana Bertès hämnd på Björn Borg

Samtidigt har Loredana Bertè försökt hämnas på Björn Borg på olika sätt. I sin självbiografi "Trascolondo" avslöjade hon detaljer om åren med svensken – Jan Söderqvist hänvisar till passager i Bertès bok i sin Borg-biografi "Ren vilja":

Annons

"Loredana skriver att hon tog droger tillsammans med Björn för att komma honom närmare och för att förstå honom bättre. Hon var svartsjuk på kokainet, visste inte hur hon skulle kunna bli lika viktig. Enda sättet att uppleva en gemenskap var att bli höga tillsammans. De prövar andra saker, skruvade lekar. Loredana påstår att Björn en gång stoppar en pistol i hennes mun för att spela rysk roulette."

Hon har också anmält Björn Borg för bigami eftersom han gift om sig. Loredana Bertè har påstått att paret fortfarande är gifta.

– Jag vet varför Björn aldrig tagit ut skilsmässa. Den snåljåpen ville inte betala något underhåll. Han som har gjort av med en stor del av mina pengar, har hon sagt till Aftonbladet.

Loredana Bertè är fortfarande en populär artist.

I samband med stämningen sa hon till den italienska tidningen La Stampa:

– Jag har gjort en ny internationell anmälan mot honom för bigami, det är något han inte kan fly från.

Björn Borg har dock alltid nekat till uppgifterna.

– Det där hon säger är bara skitsnack. Vi är inte gifta. Mycket mer finns inte att säga, har han sagt till Expressen.

Trots de personliga problemen är Loredana Bertès karriär fortsatt aktiv. Hon är i dag 70 år och omnämns fortfarande som "den italienska rockens drottning" och är alltjämt en populär artist i hemlandet

Annons