Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors
0:44

Efter reklamen: Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors

(0:44)

Slå på ljud

I slutet på förra året lämnade Hep stars-stjärnan Svenne Hedlund jordelivet vid 77 års ålder, efter en kamp mot prostatacancer och dubbelsidig lunginflammation.

Under livstiden blev han och Charlotte Hedlund ett av popsveriges mest ikoniska par; kända som Svenne & Lotta – både på och utanför scenen.

De två hade ne nära relation fram till hans död. I en ny intervju med Expressen berättar Lotta hur hon hälsade på livspartnern på sjukhuset i Värnamo, strax innan han somnade in för sista gången.

– Jag saknar honom otroligt mycket. Det går ju inte att ringa, säger Lotta till tidningen.

Ace of Base-Jenny Berggrens liv i dag – efter succéåren med syskonen

Så träffades Svenne och Lotta

Svenne Hedlund och Charlotte ”Lotta” Hedlund, då Walker, träffades år 1966 i smaband med att hon intog scenen på Hamburger börs i Stockholm med musikgruppen The Sherrys.

Några Hep stars-medlemmar; Christer Petterson och Benny Andersson och Svenne Hedlund, befann sig i publiken vid tillfället.

– Han visslade och klappade händerna och jag tänkte ”vem är den konstiga killen?”. För jag visste inget om Hep stars. Jag tyckte att han var så vacker. Han såg mer ut som en tjej med sin page. Jag tror att jag blev kär i honom på en gång, berättar hon för tidningen.

Kvällen slutade med att Hep stars och The Sherrys delade en helkväll tillsammans. Svenne bjöd över de uppträdande tjejerna i bandet till bordet. Stunden följdes av middag och senare en hemmafest i Nacka.

Hep stars år 1967. Fr v Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Krille Pettersson.

Hep stars år 1967. Fr v Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Krille Pettersson.

Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

Svenne och Lotta Hedlunds liv tillsammans

Lotta anslöt som sångerska i Svennes band Hep stars år 1968. Året därpå gifte de sig och ytterligare ett år senare bildade de den ikoniska musikerduon Svenne & Lotta.

70-talet präglades av stora framgångar och duon kom att bli en institution inom svensk musik. Även på det privata planer hände mycket under de här decenniet. Bland annat flyttade de till Sävsjö, i Jönköpings län.

I intervjun med tidningen berättar Lotta hur de brukade planera showerna tillsammans. Oftast i badkaret, som kom att bli något av en kreativ fristad.

År 1975 ställde Svenne & Lotta upp i Melodifestivalen med låten Bang, en boomerang. De slutade på en tredje plats, men låten kom senare att bli en internationell superhit.

År 1975 ställde Svenne & Lotta upp i Melodifestivalen med låten Bang, en boomerang. De slutade på en tredje plats, men låten kom senare att bli en internationell superhit.

Kenneth Thorén

Kändisparen som gift sig med varandra flera gånger

Skilsmässoansökan och särboupplägg

De levde och jobbade tillsammans fram till mitt på 10-talet då Lotta drabbades av hälsoproblem. Kort därpå, år 2014, lämnade paret in en skilsmässoansökan. Anledningen, förklarar Lotta, var för att de hade glidit isär.

Hon berättar vidare att de fortfarande var ett par, men levde som särbor. Hon flyttade en bit ifrån och Svenne bodde kvar i huset själv. Ett upplägg som de båda två trivdes mycket bra med.

De träffades flera gånger i veckan och åt middag tillsammans. Lotta, som var sjuk vid tidpunkten, minns också hur Svenne hjälpte henne att få ihop vardagen, bland annat genom att skjutsa henne till läkarbesök.

”Han hade inte skrivit något testamente”

Makarna fick en gemensam dotter under äktenskapet. Lotta har sen tidigare tre barn, som hade lika stor del i Svennes hjärta.

Svenne Hedlund fördes till den sista vilan under en välbesökt begravning i Sävsjö kyrka den 28 december 2022. Lotta vittnar om hur vacker begravningen var. Hon berättar också att hon läste upp en text, som hon och livspartnern skrivit tillsammans tre månader innan dödsfallet, under ceremonin.

Svenne Hedlund och Lotta Hedlund tillsammans med den gemensamma dotter Tanja utanför hemmet i Sävsjö år 1974.

Svenne Hedlund och Lotta Hedlund tillsammans med den gemensamma dotter Tanja utanför hemmet i Sävsjö år 1974.

Michael Brannäs/KB/TT

Men en del praktikaliteter återstår för familjen. Högst upp på listan står försäljning av huset och Svennes älskade Cadillac.

– Han hade inte skrivit något testamente så vi måste dela upp allt själva. Det blir inga problem för det är ingen i familjen som är girig.

Mest läst