Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ace of Base-Jenny Berggrens liv i dag – efter succéåren med syskonen

28 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEero Hannukainen/TT, Joachim Lundgren/Aftonbladet/TT
Den svenska popgruppen Ace of Base slog igenom internationellt på 90-talet och rönte stora framgångar med hitlåtar som The Sign och Life Is a Flower.
Så lever originalmedlemmen Jenny Berggren i dag.
– Det är en god stund i livet, säger hon när hon gästar podcasten Hitfabriken.
Annons
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

År 1992 bildade Ulf Ekberg och de tre syskonen Jonas, Jenny och Malin Berggren den svenska popgruppen Ace of Base. Samma år kom debutalbumet Happy nation, med låten All That She Wants på ett av spåren.

Albumet sålde i 30 miljoner exemplar världen över och gruppens internationella storkarriär var därmed i gång.

När originalmedlemmen Jenny gästar det senaste avsnittet av Fredrik Ralstrands podcast Hitfabriken berättar hon om dynamiken i gruppen under storhetstiden – och hur livet ser ut i dag!

Därför splittrades svenska popbandet Ace of Base

Den absoluta hitlåten, som än i dag är synonym med bandet, The Sign fanns på tredje plattan som kom 1993. Det blev totalt 12 album, varav några var Best of-samlingsalbum, under tiden då alla originalmedlemmarna var aktiva i bandet.

Annons

De splittrades år 2007 när Malin hoppade av och Jenny slutade kort därefter till följd av skivbolagets påtryckningar att ersätta Malin.

Systrarna Malin ”Linn” Berggren och Jenny Berggren fångade på bild under ett Ace of Base-uppträdande på Disneyland, Paris år 1993.
Systrarna Malin ”Linn” Berggren och Jenny Berggren fångade på bild under ett Ace of Base-uppträdande på Disneyland, Paris år 1993.

Jenny berättar om låten Life is a flower som kom 1998 och hur de alla vid tidpunkten lyssnade de på vad skivbolaget ville. Bland annat att de skulle ändra texten i låten, vilket de också gjorde.

Hon vittnar om hur de alla började bli lite trötta på livsstilen.

– Vi var ganska färdiga redan efter andra albumet, eller egentligen redan efter första… Vi kände att vi kunde det här och det var schismer internt. Våra liv bestod av att vi skulle sitta ihop. Vi var ju syskon och måna om varandra, och om Ulf, men vi hade ju våra egna världar med familj och karriärdrömmar som började dra i oss. I en 20-årings liv. Alla andra kompisar runt om började gå vidare i livet, säger Jenny.

Annons

När originalmedlemmarna i bandet splittrades år 2007 ersattes Malin och Jenny av två yngre sångare. I dag finns Ace of Base inte kvar längre.

Jenny säger ”vi finns i det förgångna” och poängterar också hur tacksam hon är för tiden med Ace of Base, vad det lett till och hur stolta de alla är över framgångarna de nådde tillsammans.

– Det knoppades av och alla ville göra olika saker. Det gör vi ju nu och det går jättebra. Min bror skriver kanonlåtar. Jag får vara ute och turnera och sjunga och dansa som en liten dansmus.

Fr v Ulf Ekberg, Malin Berggren, Jenny Berggren och Jonas Berggren år 2001.
Fr v Ulf Ekberg, Malin Berggren, Jenny Berggren och Jonas Berggren år 2001.

Så lever Ace of Base-Jenny Berggren i dag

Sedan år 2004 är Jenny gift med pianisten, kompositören och producenten Jakob Petrén. Tillsammans har de sönerna Colin och Noah.

Efter Ace of Base-tiden har Jenny hunnit med en hel del. Sedan år 2010 är hon ambassadör för Voiprojektet, ett samarbete mellan den kenyanska staden Voi och den svenska kommunen Ulricehamn, som syftar till att hjälpa föräldralösa barn.

Annons

År 2011 fick hon också möjligheten att tävla i MGP, den danska motsvarigheten till Melodifestivalen.

Makarna Jenny Berggren och Jakob Petrén på röda mattan inför den tv-sända musikgalan Polarpriset år 2016.
Makarna Jenny Berggren och Jakob Petrén på röda mattan inför den tv-sända musikgalan Polarpriset år 2016.

När programledaren Fredrik träffar musikundret Jenny Berggren har hon precis släppt den nya singeln Open and alive. I poddavsnittet avslöjar han även att det finns ett filmteam på plats i studion, eftersom Jenny är med i en dokumentär som håller på att spelas in.

Förutom det har hon också ett företag som omsätter 2-3 miljoner årligen. Men det är musiken hon brinner för och just nu har hon möjlighet att leva på den. Hon reser runt i världen och uppträder med en repertoar som består av egna låtar, samt Ace of Base-låtar.

– Det är en god stund i livet. Jag kan välja lite vad jag vill göra och har fullt upp med att vara ”Jenny från Ace of Base” i olika världsdelar och olika koncept.

Hon berättar att hon inte är lika blyg som hon var på den tiden och att hon därför känner sig trygg att inta en scen själv nu.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons