Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ludmila Engquist var Sveriges idrottshjälte – sedan sprack allt

23 apr, 2021 
Ludmila Engquist vann VM-guld – och sen dopade hon sig.
Ludmila Engquist var en av Sveriges främsta idrottsstjärnor, och vann VM-guld i 100 meter häck.
Men efter att ha friats från dopningsanklagelser byter hon sport – och fälls för dopning i den i stället.
Nu har Ludmila Engquist inte synts till i offentliga sammanhang på 16 år.
Annons
Friidrottare Khaddi Sagnia berättar om sin fattiga uppväxt i intervju med Carina BergfeldtBrand logo
Friidrottare Khaddi Sagnia berättar om sin fattiga uppväxt i intervju med Carina Bergfeldt

Ludmila Engquist föds som Ludmila Leonova 1964 i dåvarande Sovjetunionen, och börjar tidigt träna friidrott md siktet inställt på att bli bäst. Redan som 18-åring gifter hon sig med tränaren Nikolaj Narozjilenko, och de får samma år dottern Natasja.

27 år gammal vinner Ludmila sitt första VM-guld i 100 meter häck i Tokyo 1991. I samband med det träffar hon den svenske indrottsentreprenören Johan Engquist, och de två faller för varandra. Två år senare flyttar Ludmila till Sverige med kärleken – men samma år åker hon fast för doping med anabola stereoider.

Ludmila Engquist stängs först av från att tävla i fyra år, men efter ett tag erkänner exmaken Nikolaj att det var han som spetsat Ludmilas kosttillskott av svartsjuka, och i slutet av 1995 hävs Ludmila Engquists avstängning, och hon kan tävla igen.

Annons

1996 vinner Ludmila SM-Guld och även OS-Guld i 100 meter häck, och året därpå får hon inte bara SM-Guld och VM-Guld i samma gren, men också det prestigefulla Bragdguldet.

– Hon har varit en idol, en förebild för många i Sverige, har Friidrottsförbundets tidigare ordförande Bengt Westerberg sagt.

Ludmila Engquist drabbas av bröstcancer och går igenom smärtsamma cellgiftsbehandlingar – samtidigt som hon fortsätter träna, och till och med lyckas ta VM-brons.

– Folkets kärlek hjälper mig så mycket när jag står på startlinjen, sa Ludmila Engquist i samband med det.

Ludmila Engquist byter sport – och allt går utför

Men efter att ha skadat hälsenan bestämmer sig Ludmila för att lägga häckhoppningskarriären på hyllan. I stället förvånar hon hela Sverige när hon plötsligt byter sport till vintersporten bob, och till och med tävlar i OS. Senare visar det sig dock Ludmila var missnöjd med beslutet, men att hon inte kände att hon kunde dra sig ur.

Annons

– Hon hade målat in sig i ett hörn, det var så stor karusell som dragits i gång. Stora sponsorer var involverade. Hon kände att hon inte kunde ta nederlaget och säga att det här vill jag inte göra, säger en nära vän i P1-dokumentären ”Ludmila – i nationens intresse”.

Bob-karriären blir kortvarig – i oktober 2001 testar hon positivt för anabola steroider, och den här gången erkänner hon att det var hennes eget beslut att dopa sig.

Efter att ha erkänt på en presskonferens får Ludmila och maken flytta till Spanien för att komma undan allt hat.

– Det var mitt eget fel. Jag får ta straffet … Jag tycker faktiskt att man kan förlåta, att man måste förlåta, sa Ludmila Engquist till Stina Dabrowski 2005.

Intervjun med Stina för 16 år sedan är den senaste gången Ludmila Engquist gjorde en intervju. Hon och maken Johan fick sonen Elias tillsammans, som i dag är tonåring, och de sågs på röda mattor under 2006 och 2007 – men sedan dess har Ludmila dragit sig tillbaka helt från rampljuset.

Annons