Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Therese Alshammar om läkarnas hemska besked mitt i graviditeten

06 apr, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Therese Alshammar om läkarnas hemska besked mitt i graviditeten
När simmaren Therese Alshammar var mitt uppe i sin graviditet med yngsta sonen fick hon veta att något var fel på barnet i magen. Läkarna gav henne en vecka att bestämma sig för om hon ville behålla barnet eller inte.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Just nu är Therese Alshammar med och tävlar i SVT-programmet Mästarnas mästare där vi får se några av Sveriges främsta idrottsstjärnor mötas i fysiska och psykiska tävlingar på bästa sändningstid.

Therese Alshammar har 72 guld, silver och brons-medaljer i bagaget och är med det den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna! Idag titulerar sig den före detta proffs-simmaren Therese Alshammar som egenföretagare. Hon arbetar även med det svenska simlandslaget.

Therese Alshammar om läkarens besked: En mardröm

Privat lever hon familjeliv tillsammans med sin sambo Johan Wallberg och sönerna Fred, 7, och Ted, 3, i lägenheten i Stockholm. Men när den yngsta sonen Ted låg i magen fick Therese Alshammar och Johan Wallberg ett hemskt besked av läkarna, och vid tidpunkten hade mer än hälften av graviditeten passerat.

Annons

Något var fel på barnet i magen.

– Läkarna sa: Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte. Att få höra dessa ord när man är i vecka 25 och har känt bebisens sparkar … ja, det var vidrigt och hemskt. En fruktansvärd mardröm, säger Therese Alshammar i Hemmets Journal.

Therese Alshammar – det var självklart att behålla barnet

Läkarna hade upptäckt att sonen i magen hade en så kallad vridfot. Idag är är sonen tre år gammal – lever och frodas och använder en skena på nätterna för att foten ska vridas lite mer rakt. Men vid tidpunkten kunde läkarna inte utesluta att det fanns fler fel på sonen.

– Vi gjorde alla tester man kan göra, men de kunde i det läget inte se något mer. Det var förstås väldigt omskakande och en extremt jobbig period att leva med oro ända till förlossningen, säger Alshammar och slår fast att det dock inte fanns några tvivel för fem öre. De skulle behålla barnet!

– När Ted kom ut kunde läkarna konstatera att han inte hade några fler handikapp eller andra fel. Då kändes det som en otrolig lättnad, även om vi visste att det väntade en tuff tid.

Lille Ted kommer behöva sova med sin skena fram tills det att han är fem år gammal, detta för att han ska få en fungerande fot.

Fin-fina trion på café

Annons