Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ludmila Engquist bryter tystnaden: ”Har ingen annan”

16 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Ludmila Engquist
Efter 23 år borta från rampljuset bryter nu Ludmila Engquist tystnaden i en ny dokumentär på SVT.
Den forna friidrottsstjärnan berättar om skilsmässan från tränaren Johan Engquist, skammen efter dopingskandalen och livet utomlands.
– Självklart känner jag skuld och jag har inte bearbetat det överhuvudtaget, säger Ludmila Engquist i dokumentären Ludmila.
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Med OS-guld i Atlanta hyllades Ludmila Engquist som en av Sveriges största friidrottare – och ingen visste att hon bara några år senare skulle vara hatad av ett helt land, anklagad för doping i en obskyr vintersport.

23 år efter dopingskandalen träder nu Ludmila Engquist fram i SVT-dokumentären Ludmila, som har premiär på kanalen 28 april. I dokumentären får vi följa hennes fascinerande karriär, där hon vann medaljer i häcklöping på löpande band under 90-talet, innan hon drabbades av bröstcancer samt gjorde illa hälsenan. Trots bröstcancern lyckades hon vinna brons i VM-finalen 1999, men året därpå tog karriären slut på grund av hälseneskadan. Hon var då 36 år gammal.

Efter idrottskarriären satsade Ludmila i stället på en diametralt motsatt sport – vinterlagsporten bob. Det var i samband med det som hon 2001 testade positivt för anabola steroider, och stängdes av från sporten i två år.

Annons

All den negativa uppmärksamheten i allmänheten och i media gjorde att Ludmila, maken Johan – som hade varit hennes tränare – och deras barn flyttade till Spanien.

Ludmila Engquist.
Ludmila Engquist vann VM-brons 1999.Rights Managed

Ludmila lämnade Sverige

I dokumentären framkommer det att hela familjen bor kvar i Spanien, men att Ludmila och Johan nu har separerat och bor långt ifrån varandra. Ludmilas två barn, dotter Natasja som hon har med sin tidigare tränare Nikolaj Narozjilenko och sonen Elias som hon har med Johan, bor också i Spanien.

– Mina barn bor också där och dem är de enda jag har. Jag har ingen annan, i hela världen har jag bara de två, säger Ludmila Engquist i dokumentären.

Att ha separerat från maken har gjort stor skillnad för Ludmila, vars liv också blir bok i september, skriven av Henrik Johnsson och Johar Bendjelloul.

Annons

– Med separationen känner jag mig mer fri i tanken, äntligen får jag göra och tänka vad jag vill. Det är absolut ingen lätt situation men självklart känner jag mig mer fri. Det är kanske också fegt att stanna där det är bekvämt, men jag är 60 snart så jag väljer det bekvämaste sättet att leva.

Cancern kom tillbaka

Sedan skandalen i början av 2000-talet har Ludmila Engquist hållit sig borta från rampljuset, och haft problem med både depressioner och sjukdomar. I SVT-dokumentären berättar Ludmila att cancern kom tillbaka, och hade spridits till både rygg och lungor. Lungorna är i dag cancerfria med hjälp av cellgiftsbehandling, men i ryggkotan har cancern stängts inne med hjälp av cement. I dag har hon bara ont om hon anstränger sig fysiskt.

Ludmila Engquist 2024.
Ludmila Engquist i den nya SVT-dokumentären, med premiär 28 april.Foto: SVT.

– Det var en väldigt lyckad operation. Men den (ryggkotan) ger fortfarande utslag att jag har cancer, säger hon i dokumentären.

Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom årenBrand logo
Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom åren
Annons