Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister – det händer nu

24 nov, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Magdalena Andersson.
Under onsdagen valdes Magdalena Andersson (S) till statsminister. Den första kvinnan i Sverige att inneha positionen.
Men efter timmar av politiskt kaos har hon begärt att bli entledigad.
Annons
5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte visste

Det blev en tumultartad dag i svensk politik. Under onsdagsförmiddagen valdes Magdalena Andersson till Sveriges statsminister. Hon hann dock inte tillträda innan hon begärde att bli entledigad.

Anledningen är att Miljöpartiet, som Socialdemokraterna bildat regering med, valt att hoppa av regeringen.

Magdalena Anderssons beslut

Det berättade MP under onsdagseftermiddagen, och anledningen till det var att budgeten som tagits fram av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstats igenom.

– Vi har ett enligt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, säger Märta Stenevi (MP), vid en pressträff.

Annons

Strax efter det, och bara sju timmar efter att Magdalena Andersson valdes som statsminister, kom alltså beskedet att hon avgår – innan hon rent formellt tillträtt.

– Enligt praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla när riksdagen valt ny statsminister, men regeringen inte tillträtt, säger Magdalena Andersson på sin pressträff.

Talmannen: Det händer nu

Det här bekräftar också talman Andreas Norlén.

”Talman Andreas Norlén har tagit emot en begäran om entledigande från befattningen som statsminister av Magdalena Andersson (S) och har godkänt denna”, skriver hans presstjänst i ett pressmeddelande.

Vad händer nu då?

”Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag”, står det i pressmeddelandet.

Rent formellt betyder det att Stefan Löfven är Sveriges statsminister ett tag till.

Annons