Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Malin Wollin: ”Tänker ibland innan jag somnar att jag borde varit en bättre mamma”

20 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSuvad Mrkonjic/Aftonbladet
Hon inspireras av människor som inte räds ”brobrännande”, hävdar att hon aldrig skäms över något och googlar sig själv regelbundet.
I en intervju med Femina berättar Malin Wollin om allt från sommarplaner till sårbarhet – och ett okänt pyromaniskt beteende hon växt ifrån.
”Jag trodde inte att jag hade det i mig att vara en perfektionist, och det har jag nog inte, men den här gången har jag i alla fall försökt”, säger hon inför det stundande sommarpratet i P1.
Annons
Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom årenBrand logo
Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom åren

Journalisten och författaren Malin Wollin är aktuell som en av de kända svenska profiler som fått den stora äran att sommarprata i P1 i år.

Till vardags arbetar den Kalmarbaserade Wollin med att skriva krönikor för Aftonbladet, driva podcasten Wollin och Clara tillsammans med Clara Lidström och blogga hos oss här på Femina.

Vi fick chansen att intervjua den aktuella profilen inför att hennes Sommar i P1 sänds i Sveriges Radio den 22 juli.

Malin Wollin om sommarpratet: Vill att man ska känna igen sig

Wollins sommarprat, producerat av Mina Benaissa, ska handla om ”kärlek, ensamhet, liv och död – och fläckar”. Ja, allt som ryms i ett vanligt litet människoliv enligt henne själv.

Du är aktuell som sommarpratare i P1, berätta om det.

”Det känns högtravande att prata om ära, men det är en ära, en stor ära. Och jag hoppas att jag har förvaltat det på bästa sätt. Jag trodde inte att jag hade det i mig att vara en perfektionist, och det har jag nog inte, men den här gången har jag i alla fall försökt.”

Annons

Vad hoppas du att lyssnarna ska känna efter att de hört ditt Sommar i P1?

”Igen sig. Samt gråta igenom ett leende.”

Du har tidigare sagt att ”om jag hade bott i Stockholm hade jag sommarpratat för längesen”, är svensk media för Stockholmscentraliserad?

”Människor knyter kontakter när de träffas, det är inte så konstigt att det blir som det blir. Desto viktigare då att hela branschen lyfter blicken och letar brett. Problem uppstår när representationen av Sverige och alla som bor här uteblir.”

Malin Wollin sommarpratar i P1 2023.
Malin Wollin sommarpratar i P1 2023.

Du jobbar som författare, journalist och krönikör till vardags. Vad driver dig?

”Berättandet. Jag har nog inte riktigt förstått det tidigare, men att berätta något och att få en eller flera att läsa, lyssna, titta, det är kornet av guld.”

Annons

Hade du andra drömyrken som ung? Vad skulle du arbeta med om du inte var journalist?

”När jag var riktigt liten ville jag bli sotare eftersom jag hittade en trevlig sådan i vår skorsten när jag var sex. Sen minns jag inte, men drömmarna var nog stora och vaga. Jag tror inte att jag drömde så mycket om att jobba, jag hade fullt upp med vilket slags drömhus jag skulle bo i. Nu som vuxen drömmer jag om varenda yrke jag stöter på, allt verkar roligt.”

Malin Wollin: Då tycker jag synd om mig själv

Malin Wollin är sambo med före detta fotbollsspelaren Joachim Lantz. Tillsammans har paret fem barn; Astrid, Saga, Arvid, Stellan och Allan.

I jobbet delar hon med sig mycket av sina egna åsikter, men hon blir sällan privat. Så vi har ställt en rad frågor, högt och lågt, för att lära känna henne lite bättre.

Vilket råd skulle du vilja ge ditt 17-åriga jag?

”Det är så svårt det där, för sjuttonåringar lyssnar inte på sitt framtida jag. Jag frågade min pappa som sitter här bredvid. ”Tänk efter lite innan du gör vissa saker” sa han. ”Tänk inte efter så mycket”, skulle mitt eget sjuttonåriga jag behövt höra.”

Annons

Vad googlade du senast?

”Mitt namn plus ett ämne, för att se om jag hade skrivit om det förut.”

Har du någon förebild? Vem och varför?

”En mix av orädda människor som inte bryr sig om vilka broar de bränner.”

Vad tänker du på innan du somnar?

”Jag brukar tänka på dumma saker som jag sagt till folk under dagen och det sista jag tänker är att jag borde varit en bättre mamma. Det vanliga.”

Hur ser sommarplanerna ut?

”Ska gifta bort min syster.”

När kände du dig sårbar senast?

”Sårbarhet är kroniskt, jag märker knappt om det går upp eller ner, det handlar mest om att hålla den känslan stången. Och att skriva när det är som värst.”

Vad gör du när ingen ser?

”Pratar för mig själv, säger jättemånga könsord, högt, tycker synd om mig själv, blir förbannad på mig själv eftersom det inte är synd om mig, i den ordningen. Sen börjar jag om tills någon kommer hem och då är jag förhoppningsvis klar.”

Din bästa skämslåt?

”Jag skäms inte.”

Vad är det olagligaste du gjort?

”Startat bränder som jag inte lyckats släcka. Men då var jag barn, kärleken till eld gick över.”

Hur tillbringar du en perfekt söndag?

”Sovmorgon, frukost till Godmorgon världen! Huset är städat, köket är rent. På kvällen äter vi middag tillsammans med alla barn. Rödvinet är gjort på Tempranillo. Innan läggdags ser vi en film som både jag och Joachim ville se, så att ingen sitter och är besviken på vår perfekta söndag.”

Annons