5 starka ögonblick från Farmen som vi minns
1:10

Efter reklamen: 5 starka ögonblick från Farmen som vi minns

(1:10)

Slå på ljud

I många år var Markoolio, eller Marko Lehtosalo som han egentligen heter, hela Sveriges skojare. Han slog igenom stort under 1990-talet då han med hjälp av underfundiga textrader och roliga videor skojade och rappade om både fjällresor och chartersemestrar. Under åren har han gjort oförglömliga hits och de flesta svenskar, gamla som unga, kan nog referera till textrader som In med bollen i mål eller Sola och bada i Pina colada.

Men bakom de humoristiska fasaden och det skojfriska sättet fanns också ett mörker. Och en sorg. Senare har Markoolio berättat, i flera sammanhang, om sin svåra uppväxt. En uppväxt där våld och alkohol ständigt var nära. Första gången Markoolio berättade om sin barndom, och de mörka åren, var under sitt sommarprat, sommaren 2018.

Prinsessan Birgitta om konflikten mellan mamma Sibylla och barnflickan: ”Fiender”

Markoolio berättade om alkoholen och våldet – för att hjälpa andra

– Jag kommer prata ganska mycket om min uppväxt som ibland på helgerna kantades av mycket alkoholmissbruk och våld, sa han på presskonferensen innan Sommar i P1 drog i gång.

Han fortsatte:

– Anledningen till att jag vill göra det är att om jag når ut till ett barn som lever i liknande familjeförhållanden eller om någon vuxen känner igen sig i att ”det är såhär jag är”, att man kan få de att tänka till kanske.

Markoolios Sommar i P1

Markoolios sommarprat har blivit ett av de allra mest uppskattade, och lyssnade. Han har hyllats för sin ärlighet – och öppenhet. Markoolio berättar i sommarpratet om hur han växte upp med sin mamma, Irma. Han hade ingen fadersgestalt (pappan lämnade familjen för att åka tillbaka till Finland, under åren har de bara haft sporadisk kontakt) och många av de män som modern hade relationer med var våldsamma mot henne. De drack ofta. För Markoolio resulterade detta i att han slöt sig.

– Jag lärde mig att jag kunde låsa in mina känslor i en låda och hålla den instängd där. Under 20 år har jag fjantat mig ur alla situationer som Markoolio, berättar han.

Den obehagliga situationen i hemmet gjorde att han ville undvika att vara på hemmaplan.

– Jag älskade att sova över hos kompisar på helgerna. Man slapp ha den där klumpen i magen och vara spänd på att det kanske skulle smälla. Det dracks mycket, sen spårade det med våld. Jag har sett min mamma bli misshandlad av olika män i mitt liv. Ett monster tog stryptag på mamma för att hon inte hade några cigaretter, hon hade kunnat vara död i dag, säger han i Sommar.

Relationen med modern Irma Lehtosalo har han dock hållit högt i alla år. Något som till och med upprört Irma själv, avslöjar Marko.

– Mamma har blivit förbannad när jag under intervjuer har sagt att hon har varit fantastisk under min uppväxt. Hon har alltid velat att jag ska säga som det är. Trots all skit som har hänt så är hon fantastisk.

Malou von Sivers bild med maken – 44 år senare

Markoolio gör ny realityserie med mamma Irma – premiären

Den som vill följa Markos och Irmas relation på mer nära håll kan nu göra det. Den 12 januari har Sveriges nya realityserie, Marko & Irma, premiär på TV4. I serien kommer vi att få hänga med Marko och hans mor i deras vardag och följa deras resa med ett hemligt projekt – att bygga ett hus. Serien kommer , enligt TV4, bjuda på skratt, en hel del galenskap och massor med finska svordomar. Man får även komma deras relation på djupet som inte lämnar någon oberörd. De har gått igenom tuffa perioder tillsammans som i dag är grundstenen till deras fina relation.

– Vi kommer bjuda in till vår vardag på gott och ont och okonstlade umgänge. Mamma och jag kommer hänga extremt mycket ihop, alltså tillbringa jätte jättemycket tid ihop alltså egentligen alldeles för mycket tid ihop för att det här skall sluta bra haha. Och alla får hänga med i vår galna resa med en och annan finsk svordom.

Mest läst