Video: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr
0:47

Efter reklamen: Video: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr

(0:47)

Slå på ljud

Vi känner henne som Nenne, men egentligen hette hon Ingrid Björnberg. Sveriges mest kända nanny, barnflicka. I sin bok Dagbok från Haga och Stockholms slott kan läsarna följa hennes berättelse, arbetet på Haga slott, relationen med Hagasessorna och lillprinsen.

Nenne Björnberg föddes år 1913 i Essunge i Skaraborgs län. Redan 1938, blott 25 år fyllda, anställdes hon av hovet för att ta hand om prins Gustaf Adolfs och prinsessan Sibyllas barn. Och där stannade hon, närapå livet ut. Efter att arvsprinsen, kungens och Hagasessorna far, omkommit i en flygolycka på Kastrup ställdes allt på ända. Barnen började bli större och Nenne hade funderat på att sluta. Men hon stannade.

Ingrid Nenne Björnberg utanför Sollidens slott på Öland.

”Det fick gå som det ville med min egen utbildning. Behövde prinsessan Sibylla ha mig kvar, så skulle jag stanna. I så fall fick barnen på Haga bli min livsuppgift”, har hon själv berättat i sina memoarer, Dagbok från Haga och Stockholms slott.

Medan Sibylla hade sin sorg, och sina kungliga plikter, bodde Nenne Björnberg med de fem kungabarnen i en särskild våning på Haga slott. Hon blev en slags ställföreträdande mamma och kom att bli oerhört viktig för familjen. Så pass viktig att kungen, då kronprinsessan Victoria föddes i slutet av 1970-talet anställde Nenne att bli Victorias barnflicka.

Prinsessan Birgittas turbulenta kärleksliv – sanningen bakom rubrikerna

Birgitta berättar om relationen med barnflickan

I den nya dokumentärfilmen Sessan – en kunglig saga som finns att se på SVT Play öppnar prinsessan Birgitta upp om relationen med Nenne. Med värme i rösten berättar hon om hur oerhört nära de stod varandra.

Drottning Silvia och Nenne Björnberg.

– Hon var underbar! Hon var vårt allt!

Birgitta beskriver, som sagt, hur Nenne verkligen var en del av familjen. Men sanningen är också att det fanns andra känslor för Nenne än kärlek. Prinsessan Sibylla såg Ingrid Björnberg som en fiende, avslöjar Birgitta.

– Mamma tyckte att hon tog över för mycket kärlek från oss barn, säger Birgitta i dokumentären.

"Vår mor var ibland fruktansvärt avundsjuk på henne, för det var till Nenne vi gick med våra små och stora bekymmer. Detta hade dock en helt naturlig förklaring. Vår mor var ju tvungen att ägna mycket tid åt hovets plikter och var ofta hemifrån på olika uppdrag”, har prinsessan Birgitta också avslöjat i sina memoarer Min egen väg.

Trots rivaliteten utvecklade Nenne Björnberg och prinsessan Sibylla en nära relation och när prinsessan Sibylla gick bort var det Nenne som fanns vid hennes sida.

Ingrid Björnberg somnade in 1994, 80 år gammal. Hon fick inga egna barn och gifte sig heller aldrig.

Se också: Drottning Silvias stilresa genom åren
1:26

Efter reklamen: Se också: Drottning Silvias stilresa genom åren

(1:26)

Slå på ljud
Mest läst