5 saker du vill veta om Pernilla August
0:56

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Pernilla August

(0:56)

Slå på ljud

Pernilla August är en av våra mest hyllade skådespelare – genom åren har hon haft en imponerande karriär med roller både i film, tv-serier och på de stora teaterscenerna, samt i internationella storproduktioner som Star Wars.

Men samtidigt som karriären har gått som på tåget har stjärnan gått igenom flera tunga perioder i privatlivet, där hon skiljt sig två gånger från männen hon skaffat barn med. Mellan 1982 och 1989 var hon gift med författaren Klas Östergren, som hon fick dottern Agnes med. Två år senare gifte sig Pernilla med danska regissören Bille August, som hon fick sina numera kända skådespelardöttrar Asta Kamma August och Alba August med.

Ronja Rövardotter blir tv-serie – jämför karaktärerna med originalet

Även det andra äktenskapet höll i sju år, innan paret skilde sig 1998. Pernilla August lät sig inte stoppas av det – hon började i stället bygga hus, samtidigt som hon spelade teater på kvällarna.

– Jag är bra på att kavla upp ärmarna, eller var i alla fall. Men hur pallar man? I dag när jag tittar tillbaka kan jag inte begripa hur jag ensamstående med tre barn gick och spelade teater på kvällarna. Hela lönen gick åt till att ha en barnflicka, och mitt i allt skulle jag bygga hus också. Jag köpte en tomt i Skåne när jag skilde mig från Asta och Albas pappa Bille och de fick börja i skola där, berättar hon i en lång intervju i Femina.

Pernilla August byggde hus åt sig och barnen i Skåne.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Pernilla August lyckligt gift

Händelser vid vatten-skådespelaren konstaterar att hon i dag inte orkar med samma höga tempo som hon hade under småbarnsåren.

– När man är mitt inne i livsforsen så pågår man bara men det är kanske inte så konstigt att man behöver vila mellan varven i dag, säger hon i intervjun.

I dag är Pernilla August lyckligt gift med maken Isac Larsson, som hon känt sedan hon var liten.

– Det är tredje gången gillt, nu får det vara bra. Det är absolut inte hemligt men jag basunerar inte ut saker om mitt privatliv. Men jag är väldigt lycklig, allt är väldigt lugnt och sen kan jag berätta att vi har känt varandra sedan vi gick på småskolan här i Gamla Stan, säger hon till Femina.

Mest läst