Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mandelmanns tuffa år – operation och ekonomisk kris

12 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJonas EkstrÖmer/TT
Det har varit ett minst sagt tufft år för paret Mandelmann, med ekonomisk kris och kroppsskada.
Efter att Gustav var tvungen att operera knät var det inte säkert att det skulle bli en till säsong av TV4-serien.
– Jag ville verkligen hoppa ut genom sjukhusfönstret, säger Gustav Mandelmann om smärtan till Expressen.
Annons
Familjen MandelmannBrand logo
Familjen Mandelmann

Gustav och Marie Mandelmann har haft ett tufft år. Inte nog med att coronapandemin har påverkat deras verksamhet på gården, och i förlängningen deras ekonomi – Gustav Mandelmann har också behövt gå igenom en smärtsam knäoperation.

Efter att ha drabbats av svår artros fick Gustav Mandelmann helt enkelt byta ut sitt onda knä mot en protes. Men operationen var mer omfattande än vad paret hade kunnat tänka sig, och det händer fortfarande att bondens knä svullnar upp.

– Jag ville verkligen hoppa ut genom sjukhusfönstret. Men det finns ju starka piller, och jag tog varenda som fanns. Var hög som en tall. Men sen så får man sluta med det förstås efter några veckor, och så klingar det av, berättar han om smärtan i en intervju med Expressen.

Det är arbetet som bonde som gav Gustav Mandelmann artros – han har tillbringat för mycket tid på knä i sitt jobb.

Inspelningen av Mandelmanns gård var i fara

På grund av både operationen och pandemin var det inte alls säkert att paret skulle kunna spela in en till säsong av populära TV4-programmet Mandelmanns gård. Men eftersom Gustav hann få sin operation innan pandemin bröt ut, så att den inte behövdes ställas in som många andra icke-livsnödvändiga operationer.

Annons

– Vi lyckades spela in en säsong till. Det var inte givet, säger han till tidningen.

Men det var inte utan ansträngning som han ställde sig framför kameran igen – Gustav fick anstränga sig för att gå normalt efter operationen, något han beskriver som ”jätteklurigt”.

Förutom filminspelningen så har paret fått stänga ner sin bondgård för besök, för att minska risken för smittspridning – något som verkligen har påverkat deras ekonomi negativt. Paret har också tidigare behövt nödslakta en del av sina djur på grund av klimatförändringarna.

– Vi har fått skära ner otroligt mycket och det drabbar väldigt många: Säsongsanställda, men oss också. Vi måste ju kunna betala alla lån. Men det går aldrig någon nöd på oss. Även om vi får suga på ramarna, så är det helt okej.

Läs mer:

Annons