Det var i september förra året som nätapoteket Meds släppte den omtalade reklamfilmen med Måns Zelmerlöw, där han driver med både sig själv och reklamfilmer i stort. I ett segment så rider han naken på en häst, och hans könsorgan är pixlat.

Reklamfilmer resulterade i flera artiklar och diskussioner på debattsidorna – och nu fortsätter den uppröra. Reklamen har nämligen nu fällts av Reklamombudsmannen, då den anses vara könsdiskriminerande. Zelmerlöw är naken och avklädd i stora delar av reklamen, och RO menar att artisten framställs som ett sexobjekt, skriver Resumé. RO menar också att reklamen inte har med själv Meds tjänster att göra. Att reklamen är gjord med humor och glimt i ögat har inte tagits i beaktning.

Oeniga inom Reklamombudsmannen

Man verkar dock inte ha varit helt eniga inom Reklamombudsmannen – tre av ledamöterna menar att reklamen är uppenbart ironisk, och inte kan ses som nedvärderande mot män i stort bara för att Måns Zelmerlöw väljer att kasta kläderna.

”Trots att Zelmerlöw i en av filmens scener bland annat rider naken på en häst (med pixlat underliv), rent faktiskt kan anses framställas som ett sexobjekt i något slags metamening, så är han inte – med beaktande av de överdrifter som beskrivs ovan – ett blickfång i verklig sexuell eller objektifierande mening. Reklamen är därmed inte nedvärderande för män i allmänhet.” skriver de tre som inte håller med övriga nämndens beslut.

Måns Zelmerlöw rider naken i reklamfilmen.

Marika Baltscheffsky, marknadschef på Meds, var med och skrev låten som sjungs i reklamfilmen, och kan inte förstå beslutet från RO, som hon menar har missuppfattat det hela.

– Att vi gjorde detta var ju för att det var just Måns – vi pratar om en vit, folkkär, heterosexuell, känd cis-man som tillsammans med oss driver med sig själv, kändisskap och reklam generellt. Givet detta håller vi inte med om att det är könsdiskriminerande, utan tycker att det är märkligt att RO landade i det, skriver hon i ett mejl till Resumé.

Läs mer:

Från Britney till Loreen – här är hitsen som Ana Diaz skrivit åt andra

Måns Zelmerlöws hyllning till Ciara efter missfallet

Petra Marklund stoppas från TV4-galan: "Känner mig så ledsen"