Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Marcus Noterius har drabbats av vanliga ledsjukdomen: Haltar ibland

18 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTv4
Marcus Noterius utför dagligen galna uppdrag på bästa sändningstid, i jobbet som flygande reporter för TV4.
Men det är inte utan motstånd från kroppen, då han i dagarna berättade att han lider av artros – i båda knäna.
”Jag får ingen regelrätt behandling. Jag försöker träna så mycket jag bara kan”, skriver han i en kommentar till nyhetssajten Hänt.
Annons
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärerBrand logo
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärer

Tv-profilen Marcus ”Notan” Noterius, känd som TV4 Nyhetsmorgons flygande reporter, förgyller ofta morgontimmarna med ett inslag där han testar massor av spännande (och ibland galna) uppdrag. Alltid med ett leende på läpparna, som ibland skvallrar och skräckblandad förtjusning.

För tillfället avnjuter den folkkära tv-personligheten lite välförtjänt semester.

Men mitt i semesteruppdateringarna som just nu färgar 47-åringens sociala medieflöden, kommer en mindre solig hälsouppdatering från Marcus. En diagnos som stavas artros.

Noterius om artrosen: Läkaren säger att jag är för ung

Marcus tog till Instagram för att adressera några meddelanden från oroliga följare gällande hans hälsa.

”Många hör av sig och frågar varför jag ibland haltar när jag gör mina inslag på tv. Tänkte jag skulle berätta varför. Jag har tyvärr drabbats av artros – i BÅDA mina knän. Fick diagnosen av läkare för en tid sedan”, skriver Noterius i inlägget och fortsätter:

Annons

”Läkaren sa att det det inte är världens roligaste diagnos att få ... och sa också ”du är egentligen för ung för att drabbas av detta”. Detta innebär en hel del smärta i mina knän när jag går och springer. Men det är absolut inte synd om mig. Finns de som har det mycket värre än jag. Men jag ville bara berätta detta.”

Artros

Artros är en sjukdom i kroppens leder. Du kan få ont och bli stel. Besvären sitter ofta i knäleder, höftleder, fingrarnas leder, ryggen och stortåns grundled. Det finns behandling som kan hjälpa.

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Ungefär en av fyra personer över 45 års ålder har artros. Sjukdomen är vanligast hos äldre.

Källa: Vårdguiden 1177.se

”Jag får ingen regelrätt behandling – försöker träna”

I en intervju med nyhetssajten Hänt berättar Marcus Noterius om det otroliga stöd han fått från följarna efter att han öppnat upp om den vanliga, men smärtsamma, diagnosen.

”För det första är jag helt överväldigad över det stöd jag fått från mina följare. Så fina stöttande värmande kommentarer. Jag är både rörd och tacksam.”, skriver han i ett privat meddelande till sajten.

Annons

Han utvecklar sedan sitt svar genom att försäkra oss om att diagnosen inte på något sätt påverkar hans framtida upptåg i tv-rutan. Däremot finns det inte mycket läkarna kan göra för honom, i form av behandling. Det handlar bara om att lindra besvären menar Marcus.

”Jag får ingen regelrätt behandling. Jag försöker träna så mycket jag bara kan. Har hört att träning ska vara bra mot detta. Och ja, jag kommer kunna jobba som vanligt efter semestern. Förhoppningsvis ska jag kunna göra lika galna uppdrag som tidigare”, säger han betryggande i intervjun med Hänt.

Och träning tycks det minsann bli gott om även under semestern för Marcus del. De senaste dagarna uppdaterade han Instagram med att berätta att han bland annat ”simmat från en manet”. Något som vi gissar måste gått snabbt.

Det låter bra att du tar hand om hälsan, Marcus!

Annons