Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dansbandsstjärnornas kärleksliv – från barndomsflirt till romans på äldre dar

11 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRoger Tillberg/TT, Eero Hannukainen/TT
De flesta svenskar har god koll på de folkkära dansbandsprofilerna (och givetvis på deras trallvänliga dansdängor).
Men de allra flesta har väldigt privata kärleksliv – som vi såklart har djupdykt i!
Annons
Artisterna inför allsångspremiärenBrand logo
Artisterna inför allsångspremiären

De svenska dansbanden är synonyma med sommarminnen, vare sig det handlar om ett svängigt parkliv, en låt på högsta volym på campingsemestern eller ett härligt bidrag i Melodifestivalen.

Dansbandskulturen är en del av Sverige, och så är även de folkkära profilerna bakom musiken.

Men hur lever de privat? Femina djupdyker i tio dansbandsstjärnors kärleksliv.

Ingmar Nordström: Hittade kärleken vid 85 år efter tung förlust

Ingmar Nordström från självbetitlade dansbandet Ingmar Nordströms.

Ingmar Norström var saxofonisten och grundaren av dansbandet Ingmar Nordströms, kanske mest kända för albumserien Saxparty. 1991 slutade de spela, men till vår stora glädje har bandet haft ett antal tillfälliga återföreningar.

Annons

Ingmar Nordström levde tidigare med kärleken och livspartnern Kerstin. När hon drabbades av frontallobsdemens, fanns han vid hennes sida och tog han om henne under flera års tid.

I en intervju med Aftonbladet från 2021 berättade han att han aldrig trodde att han skulle träffa kärleken igen efter den tunga förlusten. Tills den dag då den 20 år yngre kärleken Ann-Marie tågade in i livet.

– Vi träffades när jag spelade i domkyrkan där hon var med och på den vägen är det. Ann-Marie har också varit ett fantastiskt stöd under min sjukdomstid. Det är verkligen fantastiskt att få göra det på äldre dagar. Jag trodde aldrig kärleken skulle drabba mig igen och jag är så oerhört glad för att jag har Ann-Marie. Det kan inte bli bättre.

I dag är Ingmar och Ann-Marie skrivna på samma adress i Växjö. De delar till och med samma efternamn nu för tiden.

Oscar Magnusson: Hållit ihop sedan 20-årsåldern

Oscar Magnusson från Sven-Ingvars och hustrun Sara.
Oscar Magnusson från Sven-Ingvars och hustrun Sara.

Oscar Magnusson är son till legendariska dansbandsmusikern Sven-Erik Magnusson som var frontman i Sven-Ingvars. År 2006 axlade Oscar den rollen och sommaren är fylld av turnéliv med bandet.

Annons

Oscar och hustrun Sara träffades i ungdomen, redan vid unga 24 års ålder. I dag är de gifta och bor i ett drömhus i Borgvik tillsammans med sönerna John och Sven, samt hunden Doris.

I en intervju med lokaltidningen NWT, från 2022 berättar Sara om hur hon och maken får ihop livspusslet.

– Vi är ett bra team. Jag har en man som är borta mycket på helger, men som är hemma på veckodagar och sköter mycket av lämning och hämtning.

Elisa Lindström: Blev ihop med barndomsvännen

Dansbandsartisten Elisa Lindström.
Dansbandsartisten Elisa Lindström.

Den sprudlanda dansbandsstjärnan Elisa Linström slog igenom i SVT:s Dansbandskampen 2010. Sedan dess har musikkarriären gått spikrakt uppåt.

Privatlivet har varit lite stormigare. Hon och exmaken Markus Frykén blev föräldrar till en dotter, och år 2021 gick de ut och berättade att de ansökt om skilsmässa.

Annons

Efter en tid där hon fokuserade på sig själv fann Elisa kärleken på nytt sommaren 2022, i pojkvännen tillika barndomskompisen från högstadiet; Gustav

– Vi är lite i chock över att det kunde kännas så här. Då var vi väldigt bra vänner, men det var tydligt att det bara var det. Gustav var min bästa killkompis och vi har alltid haft en fin kontakt, sa hon till Amelia då.

Dennis Janebrink: Känner sig ung med 20 år yngre flickvännen

Dennis Janebrink är basist i dansbandet Flamingokvintetten, och även far till Arvingarnas frontman Casper Janebrink som alltså gått i pappas fotspår.

I en intervju med Hänt i fjol berättade Dennis öppenhjärtigt om kärlekslivet med den 20 år yngre hustrun Anki.

– Det går bra. Jag och Anki har varit tillsammans i 37 år, sa han då och fortsatte med att svara på frågan om ”nyckeln till ett långt äktenskap”:

– Det är väl det att var och en får göra det som den vill, i stort sätt. Man måste kunna klara av det och låta varandra göra grejer. Det har aldrig varit problem om jag vill resa med gubbarna och spela golf eller vad som helst. Och hon har haft fria grejer också. Så jag tror att det är nyckeln.

Annons

Åldersskillnaden ser han som ett plus. Det håller honom ung.

– Vi umgås väldigt mycket med yngre hela tiden, så vi tänker aldrig på det. Men det är ju så att man blir lite rädd ibland när man får frågan ”hur gammal är du?”. Jag fyller 77 nästa år så då tänker man ju på det, när alla som är runt en är 50, 60 år. Men jag känner mig inte så gammal.

Stefan Borsch: Varit gift i över tre decennier

Stefan Borsch från Vikingarna.

Stefan Borsch var sångare i Vikingarna mellan 1973 och 1978, innan han startade Stefan Borschs orkester. Så sakteliga lade han musiken på hyllan och fann sitt livs kall som kurator på Centralsjukhuset i Karlstad. År 2011 gick han i pension.

Han och hustrun Marianna, som varit gifta i över tre decennier lever nu ett härligt pensionärsliv. Tillsammans har de tre söner, som givit dem flera barnbarn under åren.

Annons

– Marianne är en väldigt fin, god och klok människa. Jag har också fyra barnbarn och det är verkligen guldkanten på livet. Man kan bli lite trött efter en dag med dem, men då kan man lämna dem till sina föräldrar, berättade stjärnan för Aftonbladet i samband med 75-årsdagen förra året 2022.

Jan Lindberg: Träffades på en fest 1998

Jan Lindberg från Date och hustrun Marie Lindberg.
Jan Lindberg från Date och hustrun Marie Lindberg.

Jan Lindberg hade stora framgångar med dansbandet Date. Några år efter genombrottet 1993 träffade han sitt livs kärlek i skolfröken Marie Lindberg (som senare tog Sverige med storm när hon tävlade i Melodifestivalen år 2007).

I en intervju med Aftonbladet från 2011 berättar Marie hur det gick till när hon och maken föll för varandra efter att ha träffats på en fest 1998.

Annons

– Jag och Jan hade varit kompisar i flera år. På festen satt vi och pratade som vi alltid hade gjort och såg plötsligt varandra på ett helt annat sätt. Jag insåg att ”den här människan ska jag leva resten av mitt liv med”. Ingen av oss hade haft några långa förhållanden innan, men vi satt och pratade till klockan sex på morgonen, kysstes och sen var det bara klart – jag fick en nyckel till hans lägenhet.

2019 var dansbandets medlemmar med i en trafikolycka där Jan skadade nacken. Som en följd av det har han sadlat om till musiklärare och arbetar numera på Munkedalsskolan. Det rapporterade Sveriges Radio P4 år 2020.

I dag är det äkta paret är skrivna på samma adress i Munkedal.

Jenny Silver: Föll pladask för skådespelaren

Jenny Silver från Candela och kärleken Boris Glibusic.
Jenny Silver från Candela och kärleken Boris Glibusic.

Jenny Silver (då Öhlund) frontade dansbandet Candela i början av 90-talet. År 1996 satsade hon på en solokarriär och blev senare sångare i rockbandet Holden. Hon har även varit aktiv som musikalartist och tävlat i Melodifestivalen många gånger.

Annons

År 2010 skilde hon sig från exmaken Thomas Silver och kort därefter fann hon kärleken på nytt i skådespelaren Boris Glibusic. Året därpå välkomnade de sitt första gemensamma barn; sonen Marloe.

Det skulle inte dröja länge innan de också välkomnade dottern Sonia. Något som Tommy Körberg var med och påverkade.

– De sägs ju att amning är ett effektivt preventivmedel. Det kan vi dementera. Det är faktiskt Tommy Körbergs fel att jag är gravid! Eller rättare sagt tack vare honom… Vi var på hans show och han pratade väldigt mycket om sex. Han avslutade alltsammans med att uppmana publiken att gå hem och älska. Och ja… Du ser ju hur det gick!, berättade Jenny för Hänt 2014.

Paret bor i dag i Ängelholm och Jenny Silver arbetar numera som lokförare.

Christer Sjögren: Utmaningen i äktenskapet

Christer Sjögren från Vikingarna och hustrun Birgitta.
Christer Sjögren från Vikingarna och hustrun Birgitta.

Christer Sjögren tog över som sångare i dansbandet Vikingarna efter Stefan Borsch. Han och hustrun Birgitta har i dag varit gifta i över 50 år.

Annons

Men trots ett långt och lyckligt äktenskap, fblir de fortfarande utmanade i relationen. I en intervju med Allas berättar Christer att coronapandemin var en provande tid.

– Jag har aldrig varit hemma så mycket som under perioden med covid-19. Att ha mig hemma på heltid var verkligen ett test för relationen, berättar han och utvecklar sedan med att förklara att de klarade utmaningen galant, alla orosmoln till trots:

– Som tur var gick vi inte varandra på nerverna, utan det visade sig att vi trivs väldigt bra tillsammans, säger Christer med ett skratt.

Olle Jönsson: Viktigt med tid ifrån varandra

Olle Jönsson från Lasse Stefanz..
Olle Jönsson från Lasse Stefanz..

Olle Jönsson är sångare och frontperson i dansbandet Lasse Stefanz. han representerade även bandet i TV4:s succéprogram Så mycket bättre 2022.

Annons

I dag har Olle varit gift med hustrun Gunilla i närmare 40 år. Tillsammans har de äkta paret två barn; dottern Lina och sonen Dan. De bor tillsammans i en pampig villa med gård i Kristianstad.

År 2013 berättade dansbandsstjärnan för Aftonbladet om äktenskapet.

– Har man varit tillsammans i 32 år är det klart att det inte är på topp precis hela tiden, sa han och fortsatte med att svara på frågan ”hur håller ni kärleken vid liv?”:

– Tack vare att jag är hemifrån lite och man längtar hem. Min fru är väldigt självständig och klarar hästar och hus och allt själv. Står inte handfallen bara för att jag åker hemifrån. Hon är stark.

Andreas Olsson: Lärt sig av tidigare misstag

Andreas Olsson från Sannex.
Andreas Olsson från Sannex.

Andreas Olsson, sångaren och gitarristen i dansbandet Sannex, har lärt sig mycket från tidigare realtioner. År 2016 berättade han för Hänt om relationen med dåvarande flickvännen Joanna Taavela.

Annons

– Det blir mer och mer slitigt ju äldre man blir och framför allt är det svårt att hålla ihop en relation. I min förra relation spelade jag i olika band och man fick erfara baksidorna. Man får skuldkänslor för att man inte är hemma. Det är väldigt speciellt att turnera så mycket som vi gör, men det är en artists lott, sa han och fortsatte:

– Hon har alltid stått bakom när det är galor och tv-framträdande. Det var något jag missade i min tidigare relation att involvera mitt ex i det här jobbet. Jag trodde jag kunde ha två liv.

Den skånska Andreas och flickvännen Joanna bodde tillsammans i ett hus i Trelleborg vid tidpunkten för intervjun. I dag är de däremot skrivna på olika adresser.

Andreas är skriven i Nybrostrand och bor tillsammans med en 11 år yngre kvinna vid namn Sofie.

Annons