Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Marie Mandelmann om när äktenskapet med Gustav höll på att krascha

27 apr, 2022 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Marie Mandelmann om när äktenskapet med Gustav höll på att krascha
Efter år av att husera som det perfekta paret i tv-rutan tog makarna Mandelmann bladet från munnen och berättade om Gustav Mandelmanns bipolära sjukdom – och hur det drabbar hela äktenskapet.
Nu berättar Marie om tiden då hon var nära på att lämna honom.
Annons
Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssagaBrand logo
Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssaga

Just nu ser vi henne dansa varje lördag i tv-rutan ihop med Jonathan Näslund, men att underhålla oss i tv-format är Marie Mandelmann minst sagt van vid. I sex säsonger har vi fått se Marie Mandelmann briljera med sina jordbrukskunskaper i Mandelmanns gård, och nu imponerar hon även på tittarna i temat dans i Let’s dance.

Hon har lämnat gården på Djupadal och sin make Gustav Mandelmann, och tillbringar nu tiden i Stockholm och i dansstudion.

Kampen med Gustav Mandelmanns sjukdom

I början av året spräckte Marie och Gustav Mandelmann för första gången bilden av sig själva som det lyckliga paret, som vi ju bekantat oss med i alla säsonger av Mandelmanns gård. Gustav lider av bipolär sjukdom, vilket drabbar dem båda.

Annons

– Jag hade länge känt att bilden av oss var fel. Den var inte rättvis, det finns ingen som kan leva upp till en sådan perfekt bild. Vi är ju precis som alla andra. Livet är inte enkelt för oss heller, säger Marie Mandelmann nu i en intervju med Hemtrevligt.

Gustav och Marie Mandelmann på gården Djupadal.

I 30 år har de levt ihop, och Marie har under hela den tiden lyckats parera sin makes sjukdom. Pendlandet mellan manisk glädje och den djupaste av stunder blev även Maries problem att lösa. Men efter att de yngsta barnen flyttade hemifrån blev situationen ännu värre.

Marie berättar att hon försökt att få Gustav att förstå att hon inte orkade längre, att hela situationen fick henne att känna att hon höll på att dö. Men Gustav hade i sin tur svårt att ta till sig det.

Annons

– Jag insåg att även om jag älskar en person väldig mycket, så kan jag inte offra mitt eget liv för någon annans skull, säger hon. Det vill ju inte Gustav heller, i sitt friska tillstånd, säger Marie Mandelmann vidare i intervjun.

”Då hade jag varit tvungen att gå”

Till slut insåg Marie Mandelmann att de behövde hjälp för att kunna ta sig vidare i äktenskapet. Både enskilt och tillsammans, och därför började de gå i terapi. I samma veva tog Gustav även tag i sin medicinering och fick en bättre sömn. Och Marie fick lära sig att släppa kontrollen och sluta med att hela tiden försöka hålla Gustavs rygg fri.

Idag inser Marie att äktenskapet hade fått ett slut om de inte hade tagit tag i att få hjälp.

– Om vi inte tagit det här steget och fått hjälp, hade jag varit tvungen att gå. Men nu vill vi ju göra den här resan tillsammans, jag och Gustav.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons