TV: Joanna Lumley om kyssarna med Bond-stjärnorna
0:45

Efter reklamen: TV: Joanna Lumley om kyssarna med Bond-stjärnorna

(0:45)

Svenska stjärnan Maud Adams föddes och växte upp i Luleå, men valde att lämna den svenska staden i norr för att söka lyckan utomlands. Efter en tid i Paris kom hon till New York som 22-åring 1967, där hon jobbade som fotomodell – samtidigt som hon tog skådespelarlektioner.

Maud Adams Actress 01 May 1982 Date: 01-May-82

Rights Managed

Lektionerna verkade göra nytta – 1974 fick hon en roll i James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen. Nio år senare spelade hon åter igen mot Roger Moores James Bond i Octopussy, den här gången tillsammans med svenska Britt Ekland. Utöver framgångarna med James Bond-franchisen så fick Maud också roller i Rollerball och tv-filmen Playing for time.

Roger Moore och Maud Adams i Octopussy.

/ CAPITAL PICTURES / TT

Så lever Maud Adams idag

Innan hon slog igenom gifte sig Maud med fotografen Roy Adams, och paret höll ihop från 1966 fram till skilsmässan 1975.

Maud återvände sedan hem till Sverige och var en period programledare för populära Café Luleå. Maud Adams har varit VD för kosmetikaföretaget Scandinavian Biocosmetics, och driver klädmärket Maud Adams warderobe.

Sedan 1999 är Maud gift med Charles Rubin. Hon har inga barn, och bor både i Luleå och i Los Angeles.

När James Bond-stjärnan Roger Moore gick bort 2017 uttryckte Maud sin sorg över hans död.

– Roger var älskad av alla och lämnar oss i stor sorg. Jag är evigt tacksam för ödet som förde oss samman, sa hon i en kommentar efter det sorgliga beskedet.

Maud Adams på premiären för James Bond-filmen Skyfall 2012.

Patrik Österberg/TT
TV: Här är 8 familjer med kända syskon från vita duken

Utvald läsning

Femina