Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Uma Thurmans dotter: ”Jag hade inte funnits om inte mamma valt att göra en abort”

01 jul, 2022 
AvLinda Strömbäck
AvLinda Strömbäck
Fotograftt
Maya Hawke och Uma Thurman
I en intervju med Jimmy Fallon kommenterar Uma Thurman och Ethan Hawkes dotter Maya Hawke beslutet att aborträtten upphävts – och berättar om sin mammas abort som varit avgörande för bådas liv.
Annons
Det här vill du veta om abortBrand logo
Det här vill du veta om abort

Den 24 juni 2022 upphävde USAs högsta domstol aborträtten som uppstod 1973 i rättsfallet Roe v. Wade. Beslutet förutspås att resultera i att minst 26 delstater kommer införa abortförbud och att över 200 kliniker i landet kommer behöva stängas ner. I en intervju med Jimmy Fallon kommenterar Uma Thurman och Ethan Hawkes dotter Maya Hawke beslutet att upphäva aborträtten och säger att hon inte funnits idag om det inte vore för sin mammas abort.

Uma Thurman om sin abort

I september förra året berättade Pulp Fiction-ikonen Uma Thurman, i en egenskriven essä för The Washington Post, om aborten hon genomgått i ung ålder. Hon berättade att hon i sena tonår blivit gravid med en man som var mycket äldre än hon själv, och att beslutet om abort varit det svåraste hon tagit. Hon skriver att aborten blev hennes mörkaste hemlighet – men att det också gav henne möjligheten att växa upp och bli den mamman hon är idag.

Annons

Uma Thurman skriver i artikeln hur sårad hon är över högsta domstolen sätt att behandla abortfrågan och att det skapar en humanitär kris för kvinnorna i USA.

”Jag är bedrövad över att lagen ställer medborgare mot medborgare, och skapar nya rättsskipare som kommer att förgripa sig på dessa missgynnade kvinnor” skriver Uma.

Uma Thurman och Maya Hawke
Uma Thurman och Maya Hawke

Maya Hawke om aborträtten

I The Tonight Show med Jimmy Fallon kommenterar nu dottern Maya det nya beslutet att att upphäva aborträtten – och hänvisar till sin egen mammas abort.

– Båda mina föräldrars liv skulle spårat ur totalt om mamma inte hade haft tillgång till grundläggande sjukvård –till laglig och säker sjukvård, berättar Maya.

I enlighet med Umas artikel kritiserade Maya det nya beslutet USAs högsta domstol tagit om Roe v. Wade.

– På grund av beslutet som tagits denna vecka kommer så många människor, inte bara förlora möjligheten att uppfylla dina drömmar, utan också förlora sina liv och utsättas för fara, säger Maya.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons