Så ser Hollywoodkändisarnas föräldrar ut – vi har bilderna
1:21

Efter reklamen: Så ser Hollywoodkändisarnas föräldrar ut – vi har bilderna

(1:21)

Slå på ljud

Du kan få minnen för livet

Våra mammor följer med oss under alla skeden i livet – när vi tar våra första steg, börjar skolan och blir kär för första gången. I alla stora skeden i livet kan ens mamma finnas med, åtminstone i periferin. Men bara för att man blir vuxen behöver man inte sluta skaffa gemensamma minnen – snarare tvärtom. Genom att umgås kommer ni båda få nya minnen för livet, att se tillbaka på med glädje.

Din mammas hjärna håller sig frisk längre

Forskning publicerad i Journal of Alzheimer's disease visar att umgänge med våra föräldrar kan minska risken för att de drabbas av demens. Vår personliga relation med våra mammor kan alltså ha stor inverkan på deras kognitiva förmågor när de åldras. Genom att bjuda mamma på middag eller till att komma och fira en högtid kommer de känna sig uppskattade.

Därför kan närvarande mor- och farföräldrar vara avgörande för barnbarnen

Hon lär dig saker du inte kan lära dig av vänner

En mamma kan vara en av de viktigaste källorna till information för en. Eftersom hon antagligen är i en annan ålder än dina vänner kan du få råd och visdomar av henne, som du inte kan få på samma sätt från dina vänner. Under uppväxten är det din mammas tips och kunskap som får dig att formas till den du är, och det behöver inte förändras med åldern.

Du känner dig uppskattad och accepterad

Få personer kan få en att känna sig så villkorslöst älskad som en mamma. Vänner och partners kan komma och gå, men relationen mellan en mamma och hennes barn brukar bestå. Att umgås mer med din mamma kan alltså gör att du får ta del av mer kärlek och uppskattning. Forskning visar att människan behöver känna just kärlek och uppskattning utan villkor för att må bra – något många av oss får från våra mammor.

Svaren på de mest ställda frågorna på internet

Det kan göra att hon lever längre

Om du vill att din mamma ska leva och frodas länge är det bra att göra planer med henne. En ny studie från University of California visar att brist på social kontakt sent i livet kan vara rent av hälsofarligt. Forskningen visade att äldre människor som känner sig ensamma och utanför oftare hade problem med hälsan. Man kunde också se samband mellan ensamhet som gammal och ett kortare livsspann.

Källa: Brightside.