Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sanningen bakom Morden i Sandhamn – här tv-seriens inspelningsplatser

18 apr, 2023 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Morden i Sandhamn spelas in
Dramaserien Morden i Sandhamn blandar intriger med mord – men alltid på samma idylliska plats – i Stockholms skärgård. Här är allt du vill veta om serien bakom kulisserna: Varför utspelar sig serien på Sandhamn? Var spelas Morden i Sandhamn in och när?
Annons
Härliga skärgårdsöar du kanske inte besöktBrand logo
Härliga skärgårdsöar du kanske inte besökt

Morden i Sandhamn är en dramaserie baserad på böckerna om Sandhamn av Viveca Sten. Den har blivit otroligt populär och är en av de mest sedda tv-serierna i Sverige. Under våren 2023 var det dags för säsong nio att ha premiär.

Det som skiljer Morden i Sandhamn från andra kriminalserier är att spänning och brott blandas med hav och vackra sommarnätter. Men var spelas Morden i Sandhamn in egentligen? På den faktiska ön Sandhamn i Stockholms skärgård eller till och med någon annanstans? Och när? Stockholms skärgård brukar ju myllra av sommargäster under sommarmånaderna.

Därför utspelar sig serien på Sandhamn

Sandhamn
Drönarbild över Sandhamn med hamnen och KSSS seglarhotell i bakgrunden.Sedan slutet av 1800-talet har rika stockholmare haft semesterön Sandhamn som sitt sommarparadis.

Morden i Sandhamn utspelar sig fiktivt på Sandhamn och enligt författaren Viveca Sten valde hon platsen för att hon tycker att det finns någonting kittlande med att placera ett lik mitt i den soliga semesteridyllen full av turister, berättar författaren för Allt om resor. Dessutom är hon väl bekant med Sandhamn. Viveca Sten är fjärde generationen i sin familj på ön. Hennes släkt har funnits där i nästan hundra år.

Annons

Vart är Morden i Sandhamn inspelat?

Platserna i böckerna och tv-serien är mestadels baserade på faktiska platser som finns på Sandhamn men har några fiktiva undantag. Här är några exempel på undantagen.

Fredriksborgs fästning vid Oxdjupet

Morden i Sandhamn inspelningsplats
Gamla befästningen Fredriksborgs fästning vid Oxdjupet i skärgården i Stockholm.

Morden i Sandhamn har filmats en del vid Fredriksborgs fästning på norra Värmdö i Stockholms skärgärd. Enligt tidningen Mitt i Stockholm spelades scener in till säsong åtta utanför fästningen, i källaren, krutrummet och i tornet.

Annons

– De filmar ofta flera dagar intensivt och har massor av utrustning med sig som de monterar upp, och mycket personal. Filmteamen sköter sig själva och är väldigt proffsiga, säger Pontus Löhtfors, som driver Fredriksborgs hotell, där fästningen ligger, till Mitt i.

Tvetagården i Södertälje

Morden i Sandhamn har haft en inspelningsvecka på Tvetbergs vandrarhem i Södertälje utanför Stockholm. De två sista avsnitten i sjätte säsongen utspelade sig på den platsen, enligt Länstidningen.

Inspelningsplatser på Sandhamn

Sandhamn
Drönarbild över Sandhamn med hamnen och KSSS seglarhotell i bakgrunden. Sedan slutet av 1800-talet har rika stockholmare haft semesterön Sandhamn som sitt sommarparadis.

Även om produktionen spelar in en hel del av materialet till Morden i Sandhamn på andra platser så spelas det mesta av utomhusmiljöerna faktiskt in på Sandhamn, även kallad Sandön.

Annons

1. Seglarhotellet

Morden på Sandhamn

Sandhamn Seglarhotell har anor tillbaka till 1800-talet då byggnaden invigdes av Kung Oscar II. Då var det Kungliga Svenska Seglarsällskapets klubbhus. Seglarhotellet är i drift än i dag och har moderniserats på många sätt.

2. Stranden Trouville

Morden i Sandhamn

Den ligger på öns sydöstra sida, ungefär 20 minuters promenad från byn. Trouville är en långsträck sandstrand.

Annons

3. Korsö

Det är ett militärt område på en egen ö mitt emot Sandhamn. Det krävs speciellt tillstånd att få besöka ön.

4. Kyrkogården

Den gamla kyrkogården invigdes redan 1834 i samband med att Sandhamn drabbades av sin första koleraepidemi. Där ligger många lotsare, tullare ovh andra sjöfarare begravna.

5. Missionshuset

Det ligger i närheten av kyrkogården och byggdes 1911. Numera är det ett bed & breakfast.

6. Sandhamns värdshus

Värdshuset härstammar från tidigt 1700-tal men har byggts om under århundradens gång. Värdshuset är verksamt än i dag.

Morden i Sandhamn
Huvudrollsinnehavaren Alexandra Rapaport (mitten) spelar in en scen under inspelningarna av tv-serien Morden i Sandhamn utanför Sandhamns värdshus.

Då spelas Morden i Sandhamn in

Dramaserien må ge känslan av att vara en varm sommaridyll men faktum är att Morden i Sandhamn inte alls spelas in under den varmaste tiden på sommaren. Anledningen är att ön vid den tiden på året svämmar över av turister. På Sandhamn finns annars bara omkring 120 bofasta invånare.

Annons
Morden i Sandhamn inspelning
Filmklappa under inspelningarna av tv-serien Morden i Sandhamn.

Morden i Sandhamn spelas in maj-juni och augusti-oktober. Det innebär att det ofta blivit många kallbad för skådespelarna.

– Jag har liksom badat när det är tolv grader och låtsats att det är jätteskönt, så jag är ju glad varje gång jag får ett manus och det inte innehåller bad, säger Alexandra Rapaport, till Svenska Dagbladet.

Dramaserien spelas in när solen går upp

Tv-serien spelas in väldigt mycket utomhus vilket ställer höga krav på det naturliga ljuset. Enligt regissören Mattias Ohlsson är det som bäst tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Annons

– Vi börjar varje morgon kl. 03 på morgonen när solen går upp. Så jobbar vi på till 12-13-tiden på dagen. Och på kvällen får alla gå tidigt och sova, säger han till svenska Yle.

När tittarna exempelvis tror att juristen Nora sitter i solnedgången på sin terass är det i själva verket soluppgång och klockan är vid 03-tiden.

5 serier du inte får missa 2023Brand logo
5 serier du inte får missa 2023
Annons