Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Nina Gunke om livet med alzheimers: Det glömmer jag direkt

16 mar, 2022 
AvElin Jonsson
Fotograftt
För snart två år sedan fick Nina Gunke veta att hon drabbats av alzheimers. Nu berättar hon om livet idag.
“Det glömmer jag direkt”, säger hon när hon pratar om siffror.
Annons
TV: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
TV: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Efter att Nina Gunke, 66, valt att inte berätta om sin sjukdom alzheimers på ett helt år lättade hon sitt hjärta i TV4-programmet Nyhetsmorgon.

Tiden efter hon fått diagnosen präglades till stor del av sorg och förvirring. Nina Gunke valde att isolera sig och bara gråta under den första tiden. Men efter det att hon öppnade upp om sin sjukdom, känner hon sig friare. I och med att så många hör av sig, menar hon att hon nu måste se till att stötta andra människor i samma sits – vilket ger henne en enorm kraft.

Nina Gunke – livet efter alzheimerdiagnosen

Nu har det gått snart ett halvår sedan det att hon öppnade upp om sjukdomen i tv, och i dag är hon nybliven ambassadör för Alzheimerfonden. Samtidigt skriver hon en bok om sitt liv. I veckan öppnade hon upp om hur livet ter sig i dag.

Annons

– Jag tycker att det är ganska bra. Så kommer det lite dippar ibland så där. Men jag tänker inte så mycket på framtiden, hade jag gjort det så hade jag mått jättedåligt, säger hon i Malou efter tio.

”Nu vågar jag be om hjälp”

Nina Gunke gör klart att hennes symptom blir svårare när hon känner sig stressad och spänd.

– Jag klarar mig ganska bra men det här med siffror, nu har vi flyttat så nu behöver jag inte gå på bussen men annars, jag förstår inte siffror. Det glömmer jag direkt, säger hon samtidigt som hon förklarar att hon numera vågar be om hjälp.

– Det har tidigare hänt att jag var ute och handlat, och så skulle jag skriva på något och så fick jag panik och så springer jag därifrån.

– Nu kan jag säga: Jag har alzheimer skulle du kunna du hjälpa mig?

Innan sjukdomen var stress en stor del i Nina Gunkes liv

Nina Gunke berättar att livet innan sjukdomen var ett annat sådant. Hon säger att sömnbrist, hets och stress varit en stor del tidigare.

Annons

– Man har sprungit från ena filminspelningen och sen på kvällen ska man spela teater, man hann inte landa någon gång. Men jag älskade ju det jobbet, så det blev så, säger hon samtidigt som hon gör klart att hon idag verkligen växlat ner i tempo.

Nina Gunkes tankar om framtiden

När Nina Gunke fick diagnosen visste hon inte hur hennes liv skulle se ut, men i programmet säger hon att det i alla fall blivit mycket bättre än vad hon trott. Nu försöker hon se ljust på framtiden och vill skapa sammanhang där man kastar ljus på alzheimers och bringa in pengar till forskningen. Idag finns hjälpmedel för sjudomen men inget botemedel.

– Vad jag skulle önska är en gala för alzheimer för det har ingen gjort. Och då få in pengar till forskning. Det hade varit fantastiskt.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Se också: Det här är Alzheimers sjukdom

Foto: TT/TV4

Annons