nina gunke och maken samuel.
TV: Det här är Alzheimers sjukdom
0:55

Efter reklamen: TV: Det här är Alzheimers sjukdom

(0:55)

Slå på ljud

Härom veckan valde skådespelaren Nina Gunke, 66, att öppna upp om sin sjukdom, alzheimers, i TV4-programmet Nyhetsmorgon. Efter sin medverkan i programmet har hon mötts av ett enormt stöd, hon får både långa handskrivna brev med tips och stöttning och flertalet meddelanden i telefonen från personer som vill dela erfarenheter och söka gemenskap.

Så upptäcker du demens – tidiga symptomen

Nina Gunke höll sig isolerad första året

Nu har Nina Gunke levt med diagnosen i drygt ett års tid, ett år som präglats av sorg och förvirring. Nina Gunke valde att till stor del isolera sig och bara gråta under den första tiden. Men efter det att hon öppnade upp om sin sjukdom, känner hon sig friare. I och med att så många hör av sig, menar hon att hon nu måste se till att stötta andra människor i samma sits – vilket ger henne en enorm kraft.

– Nu är det jag som får vara stark, och det är faktiskt lite häftigt, säger Nina Gunke i Expressen.

Nina Gunke förstod allvaret under arbetet

Nina Gunke är en folkkär och erfaren skådespelare som vi sett i tv-serier som Varuhuset och Skilda världar, och filmer som Tomten är far till alla barnen, Sprängaren och Jävla pojkar. Det var under en inspelning förra året som Nina Gunke började ana oråd. Hon kunde inte sätta en enda av sina repliker trots ihärdiga försök, paniken kom rusandes.

Då sprang jag bara ut och iväg och därifrån, och hem för att tjuta. Och då tänkte jag att det här är någonting allvarligt, sa Nina Gunke i Nyhetsmorgon och berättade att hon strax efter det kom att uppsöka vården. För att efter flera undersökningar komma fram till att hon drabbats av Alzheimers sjukdom.

7 tidiga tecken på alzheimer

Makens stöd efter Nina Gunkes sjukdomsbesked

Sedan drygt tjugo år tillbaka lever Nina Gunke tillsammans med maken Samuel Holgersson, som var med när hon fick sitt sjukdomsbesked. Samuel Holgersson höll sig lugn under läkarbesöket, och när domen om alzheimers föll stod han stadigt vid sin makas sida:

– ”Det här kommer att fixa sig. Vi gör det här”, sa han. Han var bara positiv, men för mig var allt åt helvete, fortsätter Nina Gunke berätta i tidningen.

Alzheimers

Samuel Holgersson och Nina Gunke på vernissage nyligen.

Nina Gunkes familj

Nina Gunke har idag två döttrar från äktenskapet med framlidne Göran Stangertz: Niki och Moa Stangertz. Sedan finns där även bonusbarn och barnbarn.

Mamma Nina Gunke med döttrarna Niki och Moa Gunke.

Mamma Nina Gunke med döttrarna Niki och Moa Gunke.

Kändisar som lever med kroniska sjukdomar

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:19

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:19)

Slå på ljud
Mest läst