Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Nina Gunke om sin alzheimer: Det här kan jag inte göra längre

10 dec, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Nina Gunke fick veta att hon drabbats av sjukdomen för drygt ett år sedan
Samtidigt som Nina Gunke fick veta att hon drabbats av alzheimers fick hon ännu ett ödesbesked.
Hon får inte längre köra bil.
”Det är en jättesorg”, säger skådespelaren nu.
Annons
TV: Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
TV: Det här är Alzheimers sjukdom

Under hösten valde skådespelaren Nina Gunke, 66, att öppna upp om sin sjukdom, alzheimers, i TV4-programmet Nyhetsmorgon. Detta efter att hon valt att hålla sjukdomen hemlig i över ett år.

Så upptäckte Nina Gunke sin alzheimers

Nina Gunke är en folkkär och erfaren skådespelare som vi sett i tv-serier som Varuhuset och Skilda världar, och filmer som Tomten är far till alla barnen, Sprängaren och Jävla pojkar. Det var under en inspelning förra året som Nina Gunke började ana oråd. Hon kunde inte sätta en enda av sina repliker trots ihärdiga försök, paniken kom rusandes.

Annons

Då sprang jag bara ut och iväg och därifrån, och hem för att tjuta. Och då tänkte jag att det här är någonting allvarligt, sa Nina Gunke i Nyhetsmorgon och berättade att hon strax efter det kom att uppsöka vården.

För att efter flera undersökningar komma fram till att hon drabbats av Alzheimers sjukdom.

Nina Gunke skrek rakt ut

När dagen D kom, förstod Nina Gunke genast att hon skulle få ett tufft besked. Detta då läkaren uppmanade henne att ta med en nära anhörig till mottagningen.

– Fast jag någonstans visste att läkaren skulle säga att jag hade alzheimer skrek jag rakt ur när jag fick mina farhågor bekräftade. Det var jättetufft!, berättar hon nu i en ny intervju med Hemtrevligt.

nina gunke 2021
Nina Gunke valde att till stor del isolera sig och bara gråta under den första tiden efter sjukdomsbeskedet som hon fick för drygt ett år sedan. Men efter det att hon öppnade upp om sin sjukdom känns allt något bättre, och hon är tacksam för alla som hört av sig. Nu känner hon att hon måste se till att stötta andra människor i samma sits, vilket i sin tur ger henne en större kraft att klara sin egen kamp.

Nina Gunkes sorg – kan inte längre köra barnbarnen

I intervjun med magasinet förklarar hon även att alzheimerdiagnosen inte var det enda hemska beskedet hon fick den dagen. Hon fick även veta vad hennes sjukdom kommer stoppa henne från.

Annons

Nina Gunke får inte längre köra bil, vilket känns som ett oerhört bakslag för skådespelerskan.

– Det var jag helt oförberedd på. För mig som haft körkort sedan 19 års ålder och brukade köra och hämta mina barnbarn var det en jättesorg att mista körkortet, säger hon.

nina och maken samuel på mingel
Sedan dryga tjugo år tillbaka lever Nina Gunke tillsammans med maken Samuel Holgersson, som var med när hon fick sitt sjukdomsbesked. Samuel Holgersson höll sig lugn under läkarbesöket, och när domen om alzheimers föll stod han stadigt vid sin makas sida.

Utöver sin kära make har Nina Gunke två döttrar från sitt äktenskap med framlidne Göran Stangertz: Niki och Moa Stangertz. Vidare i familjen finns där både bonusbarn och barnbarn.

Se också: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Se också: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren
Annons