Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nina Gunke om stödet från familjen efter alzheimersbeskedet

22 sep, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Nina Gunke
Skådespelaren Nina Gunke har levt med Alzheimers sjukdom i två år.
Nu berättar hon om stödet från familjen, och stunderna när det är extra jobbigt.
Annons
Se också: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Se också: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Det var för två år sedan som skådespelaren Nina Gunke – känd från bland annat Tomten är far till alla barnen, Hedebyborna och Skilda världar – fick veta att hon drabbats av Alzheimers sjukdom. Hon började oroa sig efter en inspelningsdag när att hon glömde bort sina repliker, och då kom paniken rusandes och hon bestämde sig för att uppsöka vård.

– När läkaren ringde och sa: ”Kom hit och ta med dig din man” förstod jag att det var allvarligt. Jag misstänkte att det var demens. Men när jag fick beskedet skrek jag ändå rakt ut: ”Neeeej, inte alzheimer!” Och när de sa att de måste ta ifrån mig mitt körkort, då brast det totalt för mig, har hon tidigare berättat för Amelia.

Lättnaden över att berätta om sjukdomen

Ett tag höll hon sjukdomen hemlig, men till sist talade hon ut i TV4 och berättade om det som drabbat henne.

Annons

– Det var en befrielse. Jag är så otroligt tacksam att jag tog steget och berättade om min sjukdom i Nyhetsmorgon. Det ledde till så mycket bra i mitt liv. Jag fick ett otroligt fint gensvar. Människor skickade blommor till mig och skrev och tackade för att jag berättade. Jag mår så mycket bättre nu, när jag har släppt skammen över sjukdomen. Nu tvekar jag inte att be om hjälp i en affär, till exempel. ”Jag har alzheimer, kan du hjälpa mig?” säger jag till expediten. Och alla är snälla och hjälper mig. Att jag berättade om sjukdomen ledde även till nya spännande uppdrag, berättar hon vidare i Amelia.

”När jag börjar tänka på framtiden kan jag börja stortjuta”

Skådespelaren gästade nyligen P4 Extra – Gästen. I intervjun berättar Nina Gunke att för det mesta mår bra, även om hon ibland blir väldigt trött. Och sen finns det stunder då allt är lite tyngre.

– När jag börjar tänka på framtiden kan jag börja stortjuta. Det vill jag egentligen inte svara på, säger hon.

Samuel Holgersson och Nina Gunke, som skrivit boken Innan jag glömmer tillsammans med Helene Arkhem.
Samuel Holgersson och Nina Gunke, som skrivit boken Innan jag glömmer tillsammans med Helene Arkhem.

Nina Gunke får också frågan om hur hon ser på framtiden med sjukdomen.

– Det är svårt att säga, för jag vet ju inte. Jag vet bara att det går successivt ner i min kropp, det vet jag. Och sen känner jag ibland att jag inte bryr mig om att tänka på det andra. Men ibland kan jag stortjuta när jag tänker på det, säger hon.

Skådespelaren är tack och lov inte ensam, utan har folk som hon kan vända sig till när det är tufft.

– Det kan vara till mina barn, min man och vänner. Om jag är helt ensam så går jag ut på en promenad och pratar med mig själv. Det kan jag göra mycket. ”Det är inte nu, det är inte än, det kommer sen”, säger hon i P4 Extra – gästen.

Se också: Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Se också: Det här är Alzheimers sjukdom

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons