Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatiskt
Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatiskt
Slå på ljud

Nu ändrar regeringen om i föräldrabalken, och med det kommer snart samkönade par som får barn ses som föräldrar automatiskt, istället för att man som nu, ansöker om det. I dag måste till exempel partnern till en lesbisk kvinna ansöka om föräldraskap till barnet hos socialkontoret.

Kronprinsessan Victorias hyllningstal efter utmärkelsen under QX-galan

Men från och med 2022 kommer alla samkönade par som är gifta eller registrerade som par antas vara föräldrar direkt, precis som för gifta heterosexuella par där pappan antas vara förälder och ingen ytterligare ansökan eller bekräftelse behövs, rapporterar TT.

Skatteverket ska nu börja med att ta fram en digital tjänst för bekräftande av föräldraskap.

Starka reaktioner efter att Prideflaggan stoppas i Hörby

Träder i kraft 1 januari 2022

Lesbiska par fick rätt till assisterad befruktning i Sverige för 17 år sedan. Och den 1 januari nästa år planeras de nya föräldrar-reglerna träda i kraft.

– Vi kan konstatera att normer och föreställningar om vad en familj är förflyttar sig långsammare än man kan önska. Sedan har de steg som tagits på vägen gjort lagstiftningen ganska splittrad. Den är ett lapptäcke av många tilläggsregler och särregler, säger Märta Stenevi (MP) i Göteborgsposten.

Det nya beslutet som regeringen tog under torsdagen är ett steg på vägen mot lika rättigheter för hbtqi-personer som för heterosexuella föräldrar.

Darin Zanyars starka ord efter svåra kärlekskampen

Mest läst