Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatiskt

12 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatiskt
Enligt nya beslut från regeringen kommer nu samkönade par ses som föräldrar direkt när barnet föds. Partnern till en lesbisk kvinna som fött barn, behöver inte längre ansöka om att bli förälder.
Annons
Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatisktBrand logo
Nya beslut: Samkönade par blir föräldrar automatiskt

Nu ändrar regeringen om i föräldrabalken, och med det kommer snart samkönade par som får barn ses som föräldrar automatiskt, istället för att man som nu, ansöker om det. I dag måste till exempel partnern till en lesbisk kvinna ansöka om föräldraskap till barnet hos socialkontoret.

Men från och med 2022 kommer alla samkönade par som är gifta eller registrerade som par antas vara föräldrar direkt, precis som för gifta heterosexuella par där pappan antas vara förälder och ingen ytterligare ansökan eller bekräftelse behövs, rapporterar TT.

Skatteverket ska nu börja med att ta fram en digital tjänst för bekräftande av föräldraskap.

Träder i kraft 1 januari 2022

Lesbiska par fick rätt till assisterad befruktning i Sverige för 17 år sedan. Och den 1 januari nästa år planeras de nya föräldrar-reglerna träda i kraft.

– Vi kan konstatera att normer och föreställningar om vad en familj är förflyttar sig långsammare än man kan önska. Sedan har de steg som tagits på vägen gjort lagstiftningen ganska splittrad. Den är ett lapptäcke av många tilläggsregler och särregler, säger Märta Stenevi (MP) i Göteborgsposten.

Det nya beslutet som regeringen tog under torsdagen är ett steg på vägen mot lika rättigheter för hbtqi-personer som för heterosexuella föräldrar.

Annons