Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Starka reaktioner efter att Prideflaggan stoppas i Hörby

13 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Prideflaggan föbjuds i en av skånes kommuner.
Nu har kommunstyrelsen i Hörby kommun beslutat sig för att sluta hissa Prideflaggan och andra länders flaggor i den skånska kommunen.
Annons
8 power-kvinnor du inte får missa på InstagramBrand logo
8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram

Det var i början av veckan när politikerna i Hörby kommun bestämde sig för att införa en ny flaggpolicy, vilken innebär att inga andra flaggor förutom den svenska ska få hissas i den skånska kommunen.

– Den svenska flaggan inkluderar alla och därför är det den flaggan som ska hissas i Hörby, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande till P4 Malmöhus.

Det betyder att den färggranna Prideflaggan kommer att sluta hissas i Hörby kommun.

– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Sossarna tror inte det stärker varumärket Hörby

Socialdemokraterna, som är det största oppositionspartiet, är kritiska mot beslutet.

– Jag tror att det är ett rent ideologiskt beslut. Hörby har ett taskigt varumärke redan och jag tror inte att detta förbättrar det, säger Renaldo Tirone (S) enligt SVT.

När Sölvesborg införde en liknande policy förra året, där Prideflaggan inte längre skulle få hissas vid stadshuset, skapades en stor debatt.

Annons

Flaggans budskap uppfattas som otydligt

Prideflaggan är en populär symbol inom HBTQ-rörelsen, och den står för stolthet och mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner, respekt för medmänniskor och tolerans.

Sverigedemokraten Gary Aelius har uttalat sig om att flaggans budskap inte är tydligt nog.

– Det är alldeles för luddigt vad flaggan står för, har Gary Aelius, Sverigedemokraternas gruppledare i Sundbyberg, tidigare sagt till Mitt i.

Kakan Hermansson tar ton

En som nu höjer sin röst om flaggförbudet är Kakan Hermansson, på sina sociala medier ber hon nu folk att dela artikeln från SVT med orden:

”Fy fan vad det här är sjukt”, skriver hon på sin Instagram och i kommentarsfältet forsar det in meddelanden från följare som är bestörta efter beslutet om att inte få hissa Prideflaggan.

En skriver: ”Tänk att bo där som ung och gammal och vara HBTQ”, varpå Kakan svarar:

SS”Usch det är liksom anti mänskliga rättigheter”.

LÄS MER:

Annons