Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Oscar Zia om nya musiken, glädjen över uppbrottet och längtan efter kärlek

05 feb, 2021 
AvElin Jonsson
FotografIsabelle Edsmyr
Oscar Zia om nya musiken och kärleken
Idag släppte Oscar Zia sprillans nya musikvideon till låten Skuggor, och om några veckor programleder han Melodifestivalen. I en intervju med Femina berättar han om längtan efter kärlek, arbetet med nya musiken och sina storslagna karriärsplaner.
Annons
Intervju med Oscar Zia om nya låten Skuggor: "Hopp i mörkret"Brand logo
Intervju med Oscar Zia om nya låten Skuggor: "Hopp i mörkret"

Den 13 februari kliver Oscar Zia upp på Melodifestivalen-scenen för första gången som programledare.

– Känns kul en utmaning på alla sätt och jag har saknat att stå på scenen, säger Oscar Zia till Femina och fortsätter skoja lite om möjliga orosmoln inför det stora uppdraget:

– Ja, man kanske säger fel bidrag. Det är ju live så det är ju som det är och det kan ju spåra ut totalt, haha!

Men Oscar Zia är knappast någon rookie i programledarsammanhang. Han ledde musikgalan Rockbjörnen 2015 och 2016, och 2017 var han värd för P3:s sommar-talkshow Zia med Nessvold. Sångfågeln Oscar har även tävlat i Mellon ett par gånger så han kan ju det där.

Oscar Zias vändning i låtskrivandet

Utöver att programleda Mellon tillsammans med Anis Don Demina, är Oscar Zia även aktuell med nya pop-dängan Skuggor, vars musikvideo släpps idag.

– Jag har längtat efter att släppa en ballad, jag är så glad över den här låten, den innehåller så mycket hopp. Innan har det varit så stort fokus på hjärtekross, men nu är det hopp. Jag gillar verkligen frasen ”Du ser bara skuggor om det finns ljus”, för så är det ju! Och det finns en hoppfullhet i det. Det var nice att producera den här låten, den var liksom så organisk och lätt att skriva, säger han och fortsätter:

Annons

– Jag älskar det bombastiska, och att den växer och blir så pampig. Undermedvetet nu när jag skriver, blir det typ lite argare, men jag tillåter mig även att skriva lite glatt om kärleken, och det fina med kärleken. Den stora längtan av att ha någon, och jag längtar väl efter en partner.

Längtan efter kärlek

Oscar Zias tidigare musik handlade till stor del om uppbrottet med ex-pojkvännen, och nu kommer vi få höra en liten annan del av artistens känslospann.

– Musiken grundar sig i en rädsla för att vara själv, men jag har blivit mycket bättre på att vara själv. Jag var verkligen inte bra på det innan, så det är en utveckling. Jag börjar trivas mer i mitt eget sällskap. Tidigare var det som att jag laddade upp mig mer hos andra, via det sociala men det har liksom fade:at ut långsamt. Tidigare var den stora ångesten att vara själv. Men ja, jag längtar efter kärleken men det är inte så att jag träffar snubbar hela tiden för att inte vara själv. Det är så destruktivt.

Annons

Idag är Oscar Zia singelkvist, och även om sorgen efter uppbrottet satt sina spår känner han sig ändå tacksam för erfarenheten.

– Jag är glad för det uppbrottet, alltså det var ju första gången som jag kände mig lämnad och sårad. Men jag är glad över det på något sjukt sätt. För man växer ju. Det har ju varit en process, man skriver om honom för en sista gång och lämnar det bakom sig. Sen så ja, jag sköt ju ut mig själv, hängde med vänner och blev full. Det var typ det enda jag ville göra då – men nu är jag vid den punkten där jag inte gör det längre, utan nu fokuserar jag på mig själv och på att må bra.

– Nu är jag absolut fri från den sorgen, det är helt bakom mig och man blir bara så jävla... Jag älskar livet! Jag trivs med mig, och jag får så mycket jobb och kul uppdrag.

Oscar Zia: ”Det finns inte så många kul killar...”

Trots en längtan efter kärlek så är det inte så att han promt måste ha någon nu bara för att, ja, ha någon. Och en rådande corona-pandemi sätter lite stopp för Oscar Zia vad gäller flörterier.

Annons

– Pandemin har gjort att jag inte gör det. Det går inte att träffa folk hipp som happ. Och ja då vill man ha en kille helt ärligt, säger han och tillägger:

– Men det hängs på appar, det ska jag säga dig! Så jag är out there, men många killar är så... Nej det finns inte så många kul killar. Am I right?

Släpper mer musik i vår

Lagom till våren lovar Oscar Zia att släppa en ny singel, och så snart det går kommer även en platta, eller en EP att släppas.

– Musik finns och det ska ut!, slår Oscar Zia fast samtidigt som han förklarar att vi i musiken som är på g, kommer att få ta del av en hel del scener direkt från hans singelliv, där dekadensen och festerna spelar en stor roll.

– Som en känsla över att kärlek suger – men att man växer av det, säger han och poängterar att det är mindre ”jag hatar dig”-vibbar och mer ”ta hand om dig själv”-känslor i de nya låtarna.

Oscar Zia har huvudrollen i ny serie

Musikartisten som tidigare varit inne och nosat på skådespelaryrket under sin medverkan i SVT-serien Cryptid, avslöjar även att han återigen är aktuell som skådis i en kommande Discovery+-serie! Och Oscar Zia låter oss alla veta att han inte landat en liten statistroll, nej, han kommer att axla huvudrollen.

LÄS MER:

Annons