Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Patrick Ekwalls första jul utan Hannah: ”Högtider kan fara åt helvete”

18 dec, 2021 
AvJessica Rådne
Fotograftt
patrick och tindra ekwall
Patrik Ekwall står inför sin första jul sedan hustrun Hannahs bortgång. Han förbannar nu högtidsdagarna som påminner honom om familjens stora förlust.
Annons
TV: 5 saker om Patrick Ekwall du kanske inte vissteBrand logo
TV: 5 saker om Patrick Ekwall du kanske inte visste

– Nu när det blivit mörkare har det varit jobbigare, säger Patrik Ekwall, 56, i en färsk intervju med Expressens sportbilaga.

I februari i år gick sportjournalistens hustru Hannah Ekwall bort i sviterna av bröstcancer. Efter lämnades Patrik, den gemensamma 8-åriga dottern Tindra och Patriks barn från en tidigare relation, Hannahs bonusdotter Wilma, 21.

– Alla mors- och farsdagar kan fara åt helvete. Det har varit väldigt smärtsamt att ta sig an de dagarna, berättar Patrick för Expressen när familjen nu står inför sin första jul sedan Hannahs bortgång.

Bävar inför storhelgerna och Hannah Ekwalls 40-årsdag

Patrick berättar att varken han eller Hannah har brytt sig särskilt mycket om helgdagar tidigare. Det förvånar honom därför att han känner av dem så tydligt sedan Hannah gick bort. Han beskriver hur förväntningar på att vara glad och fira högtider har krupit in i honom på ett obehagligt vis.

– De dagarna har varit mindre roliga, säger Patrick.

hannah och patrick ekwall
Hannah och Patrick Ekwall fotograferade i december 2020 när de fått besked om Hannahs obotliga cancer.

Han påpekar att sociala medier och samhället gör en stor grej av högtidsdagar, varför det blivit svårt att undvika själv.

Annons

– Nu kommer jul med allt vad det innebär, säger Patrick till Expressen. Då är det ganska många sådana dagar, jul, juldag, annandag, nyårsafton.. Sen kommer Hannahs födelsedag den 9 januari där hon skulle bli 40. Så det kommer en del dagar här att ta sig an där jag hoppas att vi kan… att de ska bli mindre smärtsamma, det hoppas jag verkligen.

Går i traumaperapi för att få svar på frågor

patrick och wilma ekwall
Patrick Ekwall och dottern Wilma på biopremiär tidigare i år.

På det stora hela tycker Patrick ändå att han och barnen hanterar sorgen väl. De låter ledsnad skölja över dem och när det gått över lever de vidare sina dagar. Patrick berättar att han går i traumaterapi. Han tycker det är bra eftersom att han kan ställa frågor och få professionella svar tillbaka. En fråga han har funderat över är om det är okej att vara glad och ha rolig trots att hans hustru gått bort. Svaret han fått är ja, självklart.

Annons

– Och vi kan tycka att det är orättvist, men jag, Hannah och Wilma lever och då måste vi försöka leva så bra vi kan. Men det är för jävligt, jag hade hellre dött själv, säger Patrick.

Patrick menar att många har försökt trösta honom med att det första året av sorg alltid är det värsta. Inför jul- och nyårshelgerna, samt Hannahs födelsedag hoppas han nu att det stämmer.

– Får hoppas lite på det. Får tänka lite på det att det snart är över, för dagen efter är allting bra igen, säger Patrick Ekwall.

Källa: Expressen

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 snackisar från veckan som gått
Annons