Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Paulina Porizkovas vändning efter tragedierna – nya kärleken

11 maj, 2021 
Paulina Porizkova.
Svensk-tjeckiska supermodellen Paulina Porizkova har hittat kärleken på nytt, i ikoniska manusförfattaren Aaron Sorkin.
Det efter hennes uppmärksammade skilsmässa från exmaken Ric Ocasek – som strök henne från sitt testamente efter 30 års äktenskap, kort före sin död.
– Jag var oförmögen att ta in det, har Paulina berättat.
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Paulina Porizkova, 56, har varit en av världens främsta supermodeller, med en omfattande karriär både på modevisningarna och i tv. Hon har prytt omslag för Vogue och Elle, varit modell för Estée Lauder och Victoria's secret och varit en av de bäst betalda modellerna i branschen. Paulina var också jurymedlem i tre säsonger av Tyra Banks populära program America's next top model.

Paulina Porizkova.
Paulina Porizkova under sin modellkarriär.

Men början på Paulinas liv var långt ifrån enkelt. Tre år gammal lämnades hon hos sina morföräldrar när hennes föräldrar Anna och Jiri flydde på motorcykel och tog sig till Sverige. I Sverige började de kämpa för att få hit dottern med – något som var lättare sagt än gjort. Två svenska sportflygare försökte hjälpa Paulinas mamma att smuggla Paulina till Sverige, men de misslyckades. Männen hamnade i fängelse i sex år, och Anna fastnade i husarrest i Tjeckoslovakien, gravid med Paulinas lillebror. Det skulle dröja ytterligare några år innan familjen kunde ta sig till Jiri i Sverige.

Annons

Tio år gammal börjar Paulina i svensk skola i Lund, men blir mobbad för att hon är invandrare. Kanske är det därför hon snabbt letar sig vidare ut i världen – bara 15 år gammal reser hon till Paris och påbörjar sin framgångsrika modellkarriär.

Exmakens svek mot Paulina Porizkova

Mitt under sin tid som supermodell gifter sig Paulina med sångaren i bandet The Cars, Ric Ocasek, 1989. Men efter nästan 30 år tillsammans väljer de att separera och påbörjar en uppslitande skilsmässa. Skilsmässan hinner dock aldrig gå igenom innan Ric avlider av sina hjärtproblem 2019.

Ric Ocasek och Paulina Porizkova.
Ric Ocasek och Paulina Porizkova.

När testamentet blir uppläst får Paulina nästa chock – inte bara är maken död innan de hunnit få igenom sin skilsmässa, han har också strukit henne ut testamentet efter 30 år av äktenskap.

Annons

”Även om jag dör innan skilsmässan har gått igenom har hon inte rätt till något eftersom hon har övergett mig”, stod det i testamentet, uppger amerikanska medier.

Paulina Porizkova var förkrossad av exets iskalla drag.

– Jag var oförmögen att ta in det. Jag visste inte ens vad det betydde, vilka rättigheter jag hade. Men sedan började det sjunka in vilket svek det var, har hon sagt i tv-programmet Extra.

– Jag fick be vänner om hjälp att köpa mat. Men det har gått över ett år nu och jag har börjat försonas med det.

Men nu har Paulina Porizkova gått vidare från sveket, och hittat kärleken på nytt. på Oscarsgalan i år gjorde hon röda mattan-debut med kärleken och manusförfattaren Aaron Sorkin, som var nominerad för manuset till The trial of the Chicago 7. Parets romans hade varit omtalad under en period, men det var första gången de syntes ute tillsammans i offentliga sammanhang.

Paulina Porizkova och Aaron Sorkin.
Paulina Porizkova och Aaron Sorkin.
Annons