7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
1:31

Efter reklamen: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

(1:31)

Slå på ljud

Den 23 januari i år gav den 47-åriga Pernilla Oscarsson, yngst i den folkkära Kan du vissla Johanna?-skådespelaren Per Oscarssons barnaskara, en intervju till nöjessajten Hänt under vilken hon bland annat berättade om livet med en kronisk njursjukdom.

Tre dagar därpå kom beskedet att Pernilla lämnat jordelivet – efter en tuff sista tid med sjukdomen.

Robert Brobergs sista tuffa tid i livet – höll sjukdomen hemlig

Pernilla Oscarssons kroniska njursjukdom

Pernilla hade, sedan barnsben, levt med endast en njure i kroppen, som dessutom var dysfunktionell. Det kroniska tillståndet präglade hennes liv av biverkningar och krämpor.

– Jag är transplanterad fyra gånger och har gått i dialys i flera år. Det tar på krafterna och som det är nu så kan jag inte jobba i och med att jag är så pass tilltufsad, berättade Pernilla för nöjessajten i det som skulle bli hennes sista intervju i livet.

Hon ska ha varit vid gott mod under intervjun och berättade glatt om vardagen, om kärleken till familjen, naturen och hennes hundar.

Pernilla hymlade dock inte med att kroppen gick på sparlåga, och att hennes läkare stod inför en stor medicinsk utmaning.

– Jag har massor av ärrbildningar i kroppen som gör det praktiskt svårt att genomföra en transplantation. Dessutom har jag haft väldiga problem efter transplantationerna. De [läkarna reds. anm.] är rädda att jag inte överlever. Som det ser ut nu, så får jag inte göra fler transplantationer, sa hon då.

Pernilla Oscarsson tillsammans med mamma Kristina ”Kia” Östling och pappa Per Oscarsson en solig sommardag på Marstrand år 1993. Hunden Smulan var också med.

Kamerareportage/TT

Monica Zetterlund vädjade för sitt liv – sista orden: ”Vill inte dö”

Per Oscarssons yngsta dotter har gått bort

Kort därpå. Bara tre dagar senare kom beskedet att Pernilla somnat in, till följd av sjukdomen. Det var Njurförbundet som delade med sig av de sorgliga nyheterna i ett inlägg på deras Facebooksida, den 26 januari:

”Pernilla Oscarsson var styrelseledamot i Njurförbundet Västsverige. I dag fredag nåddes vi av det tragiska beskedet att hon nyligen har gått bort.”

Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären
0:47

Efter reklamen: Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

(0:47)

Slå på ljud

Håkan Hedman, en nära vän till Pernilla tillika förbundsordförande i Njurförbundet, berättade om chocken och sorgen för Hänt i en intervju i samband med dödsbeskedet.

– Hon var en person som var otroligt engagerad i vår verksamhet och entusiastisk. Och hon hade en enorm livsglädje upplevde jag, trots att hon var så sjuk. En väldigt ödmjuk person. Vi kommer sakna henne otroligt mycket i vår verksamhet, förklarade han öppenhjärtigt.

Vila i frid, Pernilla!

Mest läst