Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig
0:52

Efter reklamen: Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig

(0:52)

Slå på ljud

Jazzlegendaren Monica Zetterlunds tillhör en av vår tids absolut största sångare och underhållare. Den värmländska världsstjärnan föddes i Hagfors den 20 september 1937. Kärleken till musiken, som hon delade med sin far, fick hon tidigt i livet. Den skulle också komma att bli hennes biljett till alla karriärens stora framgångar.

Musikikonen, som fram till hennes död aldrig riktigt tyckte att hon var värd berömmelsen eller publikens uppskattning, levde ett fartfyllt liv.

Men stjärnans liv, som tragiskt avslutades i förtid, var inte bara stjärnglans, framgångar och musikglädje – det kantades även av missbruk, svår smärta, ett turbulent kärleksliv och mörker.

I maj 2005 omkom hon i en välkänd dödsolycka i hemmet, lägenheten på Birger Jarlsgatan i Stockholm, vid 67 års ålder.

Hennes sista ord i livet ska ha varit en desperat vädjan om att få bli räddad.

Anna Ankas kärleksliv med 20 år yngre maken David

Monica Zetterlunds sista intervju: ”Känner min begränsning”

Hon var en fullfjädrad alldeles enastående artist och skådespelare, som var aktiv nästan in i det sista. År 2000, fem år innan hon gick bort, släpptes hennes sista album Bill remembered.

Samma år gjorde hon en intervju i TV4:s Malou möter, med programledaren Malou von Sivers.

– Det här är det sista jag gör, sa Monica i intervjun då. Hon utvecklade:

– Man ska sluta innan det låter för jäkligt. Jag känner min begränsning och folk ska inte tycka att jag är patetisk.

Monica Zetterlund (t v) och Monica Nielsen backstage inför en utsåld revymusikal på Scalateatern i Stockholm.

Monica Zetterlund (t v) och Monica Nielsen backstage inför en utsåld revymusikal på Scalateatern i Stockholm.

TT

Vid den här tidpunkten i livet hade det blivit känt att hon led av dubbel medfödd skolios. Ett tillstånd som oftast innebär att kotpelaren deformerats och därmed orsakar växt-, muskel-, och ryggsmärtor under livet, enligt Vårdguiden 1177.

Som ung flicka hade Monica ramlat från en trapets när hon lekt hemma i Hagfors, efter vilket hon tvingades ligga i så kallad gipsvagga och tvingades bära korsett.

Monica Zetterlund och parhästen Povel Ramel i Hylands hörna år 1966.

Monica Zetterlund och parhästen Povel Ramel i Hylands hörna år 1966.

PRB

Den Monica som besökte Malou von Sivers i studion, under det som också blev hennes sista intervju i livet, var märkbart rörelsehindrad av sin skoliosdiagnos.

Men mest av allt fruktade världsstjärnan medömkan, och det var främst det som låg till grund för att hon då bestämde sig för att dra sig tillbaka från livet i offentligheten.

I intervjun med Malou berättade Zetterlund också om hennes alkoholproblem. Hon avslöjar att hon tagit hjälp av antabus, ett avvänjningsmedel vid alkoholberoende, under svåra perioder i missbruket.

Artisten Monica Zetterlund och musikern Sture Åkerberg bröllop år 1974.

Artisten Monica Zetterlunds och musikern Sture Åkerbergs fångade på bild under deras bröllop år 1974. Äktenskapet med Sture var hennes första av totalt tre.

Per Kagrell/EXP/TT

Mona Sahlin: Jag blev slagen i en tidigare relation

Monicas alkoholmissbruk skildrades i filmen Monica Z

År 2013 kom biofilmen Monica Z, en filmatisering av jazzsångarens tillika nationalikonens vilda liv – både det fina och det fula.

Filmproducenten Lena Rehnberg berättar, i en intervju med Expressen samma år, om idén bakom filmen, och de mer känsliga delarna av stjärnans liv som skildras.

– Det är känsliga scener i filmen. Men man ska också veta det att det här är inte en dokumentärfilm, utan en fiktion. Filmen är fritt baserad på, och bara en doft av, Monica Zetterlunds liv, sa Lena då.

Jazzlegendaren Monica Zetterlund och statsminister Tage Erlander (S) omringade av journalister i samband med andrakammarvalet i september 1968.

Jazzlegendaren Monica Zetterlund och statsminister Tage Erlander (S) omringade av journalister i samband med andrakammarvalet i september 1968.

Lennart Edling / TT

Hon berättar vidare att hon, under de fyra år långa arbetet med filmen, haft kontakt med Monicas dotter Eva-Lena, som uppskattat hur hennes mor porträtterats. På frågan om skildringen av alkholmissbruket svarar producenten att det var ett nödvändigt inslag:

– Monica Zetterlund hade alkoholproblem och det skulle ha varit ett stort övertramp om vi inte skildrat detta i vår film om henne.

Edda Magnason gjorde rollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z (2013).

Edda Magnason gjorde rollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z (2013).

Magnus Sundholm/Aftonbladet/TT

Samtalet till larmcentralen SOS Alarm

Åren efter Monica Zetterlunds sista steg i det offentliga rummet skulle hon komma att bli allt mer invalidiserad av skoliosbesvären. Hon valde att hålla sig isolerad i hemmet, i trerumslägenheten på fjärde våningen på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Den 12 maj 2005 ringde hon trygghetsjouren. Klockan 17.48 kort därpå ringde hon sedan larmcentralen SOS Alarm. hennes lägenhet stod i lågor.

– Hon ringde från adressen och kom till SOS och till en ledningsoperatör. De begärde en medlyssning som vi blixtsnabbt kopplade in oss på, sa överbrandmästare Roger Steffen till Expressen om händelseförloppet, i samband med olyckan.

Brandmännen lyckades snabbt släcka elden, och efter 20 minuter kunde rökdykare gå in i lägenheten för att leta efter Monica. De fann henne död i sängen.

Enligt utlåtanden vid tidpunkten visade bevisningen på att Monica låg i sängen och rökte, varpå cigaretten av någon anledning antände sängen. Då hon själv var oförmögen att resa sig ur sängen, fånge i sin egen kropp, var larmsamtalet hennes enda chans.

Men räddningen hann inte fram i tid.

Monica Zetterlund och sambon Magnus Roger i deras hem år 1991.

Monica Zetterlund och sambon Magnus Roger i deras hem år 1991. Paret var tillsammans fram till Monicas tragiska död. Sambon hade lämnat lägenheten på eftermiddagen den 12 maj år 2005, och Monica var ensam hemma när dödsolyckan inträffade.

Charles Hammarsten/TT

Monica Zetterlunds sista ord i livet – ett nödrop: ”Vill inte dö”

Roger Steffen berättade vidare för tidningen om den tragiska olyckan. Han förklarade att artisten med största sannolikhet, lämnade jordelivet relativt smärtfritt.

– Koldioxiden tar en först. Man hinner somna innan det börjar göra ont, sa han.

Men trots den trösten var hennes sista tid i livet kantat av stor rädsla. Något som Roger menar på hördes i hennes sista ord, under samtalet med larmcentralen:

– Det föreföll som om hon hade svårt att röra sig, och hon berättade att det var fullt med rök i rummet. Hon föreföll inte helt vaken. De sista orden som sas var "Jag vet inte vad det är som brinner. Jag vill inte dö på det här sättet." Sedan försvann personen i fråga.

Då brandmännen snabbt fick eldsvådan under kontroll, kunde de förhindra att elden spred sig till de andra lägenheterna i huset. Dörren till Monica Zetterlunds lägenhet var stängd när de kom till platsen, och bara lite rök kom ut i trapphuset.

Dagen därpå identifierades Monica Zetterlunds kropp. Vila i frid!

Mest läst