Följ med Christer Lindarw ner i After Darks kostymförråd
2:18

Efter reklamen: Följ med Christer Lindarw ner i After Darks kostymförråd

(2:18)

Slå på ljud

Den färgstarka och folkkära artisten Robert ”Robban” Broberg har skänkt oss många härliga melodier med lustiga texter. Under hans livstid, och 40 år aktiv som artist, blev det faktiskt

Men bakom de underhållande låtarna och den fängslande underhållarens framträdanden fanns en mörkare sida – något som blev känt först efter stjärnans alldeles för tidiga död den där sommaren 2015.

Lill Lindfors om Robert Broberg: ”Ett geni”

Robban rönte stora framgångar med populära hits så som Båtlåt, Uppblåsbara Barbara, Ingela, Vatten och Öken (ja, listan kan göras lång). Många av de omtyckta låtarna letade sig, föga förvånande, snabbt in på Svensktoppen.

Storheten i Brobergs geni var de komiska inslagen i musiken och hans unika sätt att charma en hel publik. Under karriären lyckades han med konststycket att sälja ut Globen – inte bara en gång utan flera gånger – något som mindre etablerade artister i dag knappt vågar drömma om.

Han prisades med allt från Grammisar till Evert Taube-stipendiet, Karl Gerhard-stipendiet och Karamelodiktstipendiet.

– Han var ett geni, sa Lill Lindfors i ett radioprogram om stjärnans liv och arv Sveriges Radio år 2019.

Robert Broberg och Lill Lindfors sjunger duett tillsammans. Okänt fotodatum.

Robert Broberg och Lill Lindfors sjunger duett tillsammans. Okänt fotodatum.

Joakim Berglund

Monica Zetterlund vädjade för sitt liv – sista orden: ”Vill inte dö”

Lill var inte ensam om att hylla den framlidna ikonen. I en intervju med Expressen från 2015 berättade vännerna tillika musikerkollegorna Uffe Börjesson och Janne Schaffer om sorgen efter Roberts död.

– Robert var en artist och låtskrivare som alltid kommer finnas, som Taube eller Bellman. Hans låtar kommer att spelas långt efter att du och jag är borta, förklarade Uffe.

– En av de största konstnärerna vi haft, konstaterade Janne.

Men den sprudlande, idérika positiviteten som Robban utstrålade till trots, så var han även plågad både i själ och kropp. Något som blev känt först efter att han somnade in för snart åtta år sedan.

Exhustrun om Robban Brobergs otrohet

År 2020, fem år efter hans död, släpptes Karl Gustafsons bok om den folkkära artistens karriär: Robert Broberg letar efter sig själv.

I boken förefaller det att stjärnan brottades mot en svår depression, som bland annat tog sig uttryck i ett starkt bekräftelsebehov.

”Robert var kolsvart inuti, av depression och missmod. Han kunde nästan bli aggressiv när han skulle förklara för mig hur fruktansvärt allt var”, lyder en passage i boken, skriven av exflickvännen och journalisten Pia Huss.

Flera kvinnor, däribland exhustrun Eva Myhre som han var gift med mellan 1963 och 1975, vittnar om hur han stillade det behovet genom flertalet otrohetsaffärer.

Robert Broberg med första hustrun Eva Myhre på Berns år 1968.

Robert Broberg tillsammans med hans första hustru, norskan Eva Myhre på Berns år 1968. Paret fick döttrarna Emma och Ane tillsammans.

Aftonbladet/TT

”Jag ljög för Robert”

En annan välkänd Eva i Brobergs liv, Eva Bolin, med vilken han levde ihop med under 15 år och fick och fick dottern Isabella tillsammans med, menar dock att exmakens otrohet målades upp som överdriven i media efter hans död.

– Det var skriverier på löpet om att han var notoriskt otrogen och sexmissbrukare. Det är inte sant, sa hon i podcasten Hitfabriken år 2021.

Hon utvecklade sitt svar med att förklara att ”visst fanns det otrohet”, men det var inte av den notoriska karaktären.

Hon konstaterar samtidigt att exmaken hade ett stort kontrollbehov, vilket påverkade henne och framför allt hennes vänskapsrelationer under den tiden.

– Jag hade många manliga vänner. Men det gick liksom inte. Han hade fått barn samtidigt som oss och våra barn lekte så bra ihop. Jag ljög för Robert, och sa att Hans hette Louise eller något, säger hon i avsnittet.

Robert Broberg var en skojig personlighet och extraordinär musiker, men under den glada ytan kämpade han mot en depression.

Robert Broberg var en skojig personlighet och extraordinär musiker, men under den glada ytan kämpade han mot en depression.

Peter Knopp/Aftonbladet/TT

Så lever dansbandsprofilen Kjell Roos i dag

Robert Brobergs sjukdom blev känd efter hans död

Den 21 juli 2015 somnade Robert Broberg in vid 75 års ålder, omgiven av hans fem barn. Den smärtsamma dödsorsaken blev känd först efter stjärnans död.

Broberg led nämligen av en ovanlig form av Parkinsons sjukdom och ska, under livets sista år ha fått palliativ vård. Sjukdomen beskrivs som ”en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr dina rörelser” av Vårdguiden 1177.

– Han dog efter en lång tids sjukdom i natt. Han hade alla sina barn med sig, sa dottern Isabella Robertsdotter till Expressen i samband med det tragiska dödsbeskedet.

Se också: Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall
1:17

Efter reklamen: Se också: Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

(1:17)

Slå på ljud

”Vill inte att han ska förknippas med sin sjukdom”

Robert Broberg begravdes i augusti samma år i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Ceremonin följdes av en privat minnesstund med mycket musik. Många kända namn besökte stjärnans begravning för att ta ett sista farväl.

Exhustrun Eva Bolin, berättade om Roberts sista tuffa tid i livet, och kampen mot sjukdomen i en intervju med Expressen efter dödsfallet.

– Han var så oerhört speciell. Jag har aldrig träffat en så stor konstnärlig begåvning. Jag vill inte att han ska förknippas med sin sjukdom. Han var mer än det. Han var så otroligt snabb, tänkte snabbt och gick snabbt. Men Parkinsons tog bort allt det, sa hon då.

Mest läst