Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Peter Harryson lärde sig gå igen efter sjukdomskampen

18 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografThomas Johansson/Aftonbladet/TT.
Peter Harryson har drabbats hårt av pandemin.
I en intervju med Aftonbladet berättar skådespelaren om sorgen över att han tror sig gjort sin sista roll, och att lära sig gå utan rullator efter sjukdomskampen.
– Rullatorn lämnade jag tillbaka för ett år sedan, säger han om sin hälsoresa.
Annons
Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Peter Harryson slog igenom för den stora massan för snart 50 år sedan, när han spelade i Hedebyborna, men många förknippar honom kanske främst med programledaruppdraget i Så ska det låta. Under årens lopp har skådespelaren gjort otaliga roller i både tv, film och på våra stora teaterscener.

Nu har Peter Harryson fyllt 75 år, och i en stor intervju med Aftonbladet konstaterar han att han har ”framtiden bakom sig”. Åren av pandemi har påverkat honom mycket, precis som de flesta andra kulturarbetare.

– Den har gått åt helvete. Som de flesta andra i min bransch var jag beroende av föreställningar och sådant, så pandemiåren knäckte mig väldigt mycket. Några sparade pengar finns inte kvar. Vartenda öre som jag hade lagt undan är borta. Nu börjar det kännas lite taskigt, men jag får hoppas att jag får lite jobb, säger Peter Harryson i intervjun.

Annons

Peter Harrysons rädsla – gjort sista rollen

Men han erkänner att det har varit svårt att få jobb. Peter Harryson upplever att han blivit bortglömd under coronapandemin, och tror att han gjort sin allra sista skådespelarroll, något han tycker är vemodigt.

– Jag tycker inte att jag är färdig. Men jag upptäcker att jag inte orkar längre eller klarar av det. Jag skulle däremot gärna vilja sjunga och jobba lite med Bengt Magnusson som är min gitarrist. Vi försöker få ihop något nytt program. Sedan får vi se vad som händer med det och om det är någon som vill ha oss, säger Peter Harryson till Aftonbladet.

Peter Harryson i Så ska det låta med Robert Wells och Anders Berglund.
Peter Harryson med vännerna Robert Wells och Anders Berglund i Så ska det låta.

De senaste åren har Peter Harryson också haft många tunga hälsoproblem. För fem år sedan drabbades han av en blodförgiftning i hela kroppen, och var till och med kliniskt död innan läkarna lyckades rädda hans liv. Det var också nära att skådespelaren fick benet amputerat, men i sista stund lyckades läkarna rädda det.

Annons

Kan gå igen

Under sjukhusvistelsen rasade Peter Harryson i vikt, då han bara fick dropp. Att tappa 60 kilo hade dock sina fördelar, då skådespelaren blev av med sina diabetesproblem och artrosen som smärtat honom.

Efter de långa sjukhusvistelsen kunde Peter Harryson dock inte gå ordentligt, och behövde ta hjälp av en rullator för att ta sig fram. Men med hjälp av bland annat motionscykling har Peter kommit långt. I en tidigare intervju har han berättat att han behövde lära sig att gå igen, och att hans mål var att kunna ta en promenad med sitt barnbarn – något han nu lyckats med.

– Jag gjorde faktiskt det. Det var inte långt, men vi gick en sväng. Det var helt fantastiskt. Nu går jag igen, visserligen med käpp för balansens skull, men rullatorn lämnade jag tillbaka för ett år sedan.

Peter Harryson.
Peter Harryson mår bättre efter sin långa sjukdomskamp.
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
Annons