Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bibi Andersson drog sig tillbaka efter stroken – dotterns ord

12 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Bibi Andersson var en av våra mest hyllade skådespelare, med en lång rad roller i Ingmar Bergman-filmer.
Efter att ha drabbats av en stroke 2009 drog hon sig tillbaka från rampljuset, och när Bibi somnade in 2019 gick det så fort att dottern inte hann dit.
– Vi visste ju att det kanske inte var så långt kvar, sa dottern Jenny Grede-Dahlstrand till Expressen.
Annons
Vad är grejen med Sommaren med Monika?Brand logo
Vad är grejen med Sommaren med Monika?

Bibi Andersson påbörjade sin långa skådespelarkarriär när hon 19 år gammal började studera vid Dramatens elevskola. Åren som följde spelade hon på många av Sveriges stora teatrar, som Dramaten, Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater, samt var anställd på SVT.

Bibi Andersson 1966.
Bibi Andersson hade en lång karriär på både teaterscenerna och i film.

Mest känd blev Bibi Andersson dock för sitt tajta samarbete med ikoniska regissören Ingmar Bergman, både på scen och vita duken. Skådespelaren hade roller både i Det sjunde inseglet, Smultronstället och Persona, så väl som flera av Bergmans uppsättningar på Dramaten och Malmö stadsteater.

Annons

Bibi Andersson fortsatte arbeta långt över 70, innan hon 2009 drabbades av en svår stroke. Hon bodde då i södra Frankrike, men flyttades efter stroken till ett sjukhem i Stockholm där hon vårdades resten av sitt liv.

Ingmar Bergman och Bibi Andersson skrattar ihop.
Ingmar Bergman och Bibi Andersson jobbad tillsammans under många år.

Dottern hann inte ta farväl av Bibi Andersson

I en intervju med Expressen har Bibis dotter Jenny Grede-Dahlstrand berättat att mamman drog sig undan från rampljuset efter att ha drabbats av stroken, men att hon i början tog emot vänner och familj på sjukhemmet.

Annons

– Framför allt när det var gamla, trofasta vänner som besökte henne, märkte man att hon visste vilka alla var. Och även om hon inte kunde säga mycket var hon med då. Man kunde se på henne att hon var glad när man berättade något trevligt, och ledsen när man nämnde något mindre roligt, har Jenny berättat.

Efter tio år av sjukdom, då hon hade konstant sällskap av sin make Gabriel och syster Gerd, somnade Bibi Andersson till slut in i april 2019, 83 år gammal. När läkarna förstod att slutet var nära hörde de av sig till dottern som skyndade sig från hemmet i North Carolina till mamman i Sverige. Men Jenny hann inte fram innan mamma Bibi gick bort.

Annons

– Tyvärr hann vi inte riktigt fram innan hon avled. Vi visste ju att det kanske inte var så långt kvar, sa dottern till Expressen 2019.

Bibi Andersson.
Bibi Andersson arbetade fram till att hon drabbades av en stroke.
Annons