Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mikael Rickfors drabbades av obotliga sjukdomen – så lever han i dag

17 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografPressens Bild/TT, Karin Törnblom/TT
Den folkkära Vingar-artisten Mikael Rickfors är aktuell med ny skiva.
I en intervju med Expressen berättar han om livet utanför musiken, och om de tuffa behandlingarna mot den obotliga sjukdomen han lever med.
– Dagen var slut vid två–tre på eftermiddagen, sedan orkade jag inte mer, berättar han för tidningen.
Annons
Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Den i dag 74-åriga artisten Mikael Rickfors har en fem decennier lång karriär i ryggen. Han albumdebuterade redan som 20-åring och nu är han aktuell med ett ett nytt album, som ska innehålla både nya och gamla låtar, och en sommarturné.

I en ny intervju med Expressen berättar han om livet i dag, utanför musikkarriären. Om den obotliga sjukdomen och livet med kärleken.

Mikael Rickfors om hitlåten: ”Kör den fortfarande på varje gig”

Karriären började i slutet på 60-talet. Då var Mikael Rickfors frontfigur i det svenska popbandet Bamboo.

Bamboo blev startskottet för en internationell karriär och i början av 70-talet värvades han som medlem i det brittiska bandet The Hollies, med vilket han turnerade i USA.

Annons

På hemmaplan skulle det dock dröja innan det stora genombrottet kom. Han släppte en del soloalbum där han sjöng på engelska, men det var först när han började sjunga på svenska i slutet av 80-talet som han fångade svenskarnas hjärtan.

Först kom duetten med Susanne Alfvengren Som stormen river öppet hav 1987, som kom att bli en jättehit i samband med Sven Wollter-filmen En film om kärlek.

Fr v Peder Frick, Mikael Rickfors, Bengt Waldersten och Bo Waldersten; kvartetten som utgjorde popgruppen Bamboo.
Fr v Peder Frick, Mikael Rickfors, Bengt Waldersten och Bo Waldersten; kvartetten som utgjorde popgruppen Bamboo.

Men den stora hitlåten som definierat karriären var Vingar från 1988. Låten är än i dag, 35 år senare, en enormt omtyckt låt nästan synonym med artisten. Textraden ”Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna” symboliserar frihet och glädje på ett tidlöst sätt.

Låten hamnade givetvis på Svensktoppen under 80-talets slut och klättrade upp till den prestigefulla förstaplatsen. Rickfors blev därmed inskriven i svensk musikhistoria.

Annons

Vingar har fortfarande en given plats i repertoaren under artistens konserter, eftersom att den är så efterfrågad av publiken.

– Någon enstaka gång har det varit lite motigt att spela den. Men jag har gjort den i väldigt många skepnader, från storband till folkmusik. Vi kör den fortfarande på varje gig, säger han i den nya intervjun med Expressen.

Efter det folkliga genombrottet i Sverige med hitlåten fortsatte Rickfors att röna framgångar på hemmaplan. Bland annat som en av medlemmarna i supergruppen Grymlings på 90-talet, tillsammans med Magnus Lindberg, Göran Lagerberg och Pugh Rogefeldt.

Drabbades av obotliga sjukdomen hemokromatos

På det privata planet har det dock varit tufft de senaset åren, då Mikael Rickfors drabbats av allvarliga hälsoproblem. För Expressen beskriver han hur han länge fick kämpa för att få en diagnos.

Till slut fick stjärnan besked från läkarna; han lider av den obotliga blodsjukdomen hemokromatos. Sjukdomen, som i värsta fall kan leda till levercancer, är inte dödlig så länge den behandlas.

Annons

Behandlingen är dock ingen dans på rosor. Den går nämligen ut på att han tappas på blod. Något som varit väldigt tufft för honom.

– Det var makalöst jobbigt. Jag var helt slut jämt. Dagen var slut vid två–tre på eftermiddagen, sedan orkade jag inte mer, berättar han för tidningen.

Han förklarar vidare att han är otroligt tacksam för behandlingen, som tagit som den skulle och gett honom livskvaliteten tillbaka.

– Efter någon månads behandling så öppnade sig världen och allt blev vackert igen. Det var helt makalöst. Jag är hemskt tacksam över att det upptäcktes i tid, säger Mikael Rickfors.

Mikael Rickfors på scenen under säsongsavslutningen av Allsång på Skansen år 2018.
Mikael Rickfors på scenen under säsongsavslutningen av Allsång på Skansen år 2018.

”Jag har genomfört en mängd operationer”

Sjukdomen hemokromatos innebär att kroppens järnupptag inte fungerar som det ska. För Mikaels del har det inneburit en del efterföljande hälsoproblem som han tampats med vid sidan om behandlingarna.

Annons

Bland annat har kroppen förlorat brosk, vilket i sin tur orsakat artros. Mikael har därför tvingats genomgå flera operationer. Bland annat har han bytt höftled.

– Jag har genomfört en mängd operationer vilket har gjort att muskulatur försvunnit. Men nu går jag på gym ett par gånger i veckan och det är en otrolig skillnad, plus att jag får bra behandling. Så nu känner jag mig i perfekt form, säger han till Expressen.

Mikael Rickfors liv med 14 år yngre fästmön

Under sjukdomstiden har han haft kärleken tillika skådespelaren och artisten Louise Raeder vid sin sida. Han och hans 14 år yngre livspartner bor på Värmdö i Stockholms skärgård.

Han avslutar intervjun med tidningen genom att berätta om drömmarna kring ett framtida bröllop med Louise. Han säger att han friat flera gånger, hon har sagt ”ja” flera gånger, men jobb och annat har kommit i vägen för planering.

Mikael Rickfors och kärleken Louise Raeder år 2017.
Mikael Rickfors och Louise Raeder år 2017.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons