Petra Mede berättar om sin dödsångest.

Karin Törnblom/TT
8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras av
Slå på ljud

Komikern, programledaren och skådespelaren Petra Mede är mitt i uppladdningen inför Let's dance som hon kommer leda tillsammans med Daniel Lindgren. De tar över efter Tilde de Paula Eby och David Hellenius som helt plötsligt berättade att de hoppar av programmet nu under hösten.

Petra Mede har arbetat hårt under sitt liv, och har vid flera tillfällen berättat att hon slet ut sin kropp redan som 21-åring när hon satsade på att bli dansare. Hon blev vid den ålder erbjuden förtidspension.

”Att jag ville ha barn kom jag på lite sent”

Vid 35-årsåldern tog karriären fart på riktigt, och i en intervju med Icakuriren pratar Petra Mede om att hon då också ville ta igen allt det som hon missat under sin sjukskrivning.

– Jag levde ut mitt tonårsliv i efterhand, ofta i sällskap av min bästis Andreas Lundstedt. Det var väldigt mycket jobb, men också väldigt mycket partajande. Det där med att jag ville ha barn kom jag på lite sent. Jag hade turen att ändå hinna få det, säger hon till tidningen.

Petra Mede är i dag 50 år, och hennes dotter Adeline är 7 år. I sin självbiografi Skam och högmod i Sävedalen, skriver hon om lättnaden över att hinna få barn. Men mitt i den stora lyckan över att bli mamma så började underhållaren att känns en stark dödsångest.

– Det blev så påtagligt för mig att min dotter en dag kommer att leva ett liv där jag inte finns med. Jag känner större rädsla för att inte få vara nära henne än vad jag känner rädsla för döden i sig. Det som besvärar mig mest med döden är separationerna som den orsakar. Tyvärr är jag så krass att jag inte tror på något före eller efter vår tid här på jorden, säger hon till Icakuriren.

Så dämpar Petra Mede sin dödsångest

Petra Mede berättar också att den här känslan är nästan ständigt närvarande, men att hon kommit på sätt att åtminstone dämpa ångesten. Hon har bland annat börjat gå väldigt mycket, samtidigt som hon har ett annat verktyg som ligger henne nära till hands.

– Det är nog faktiskt en daglig kamp. Jag har insett att man inte kan terapisera bort själva livsvillkoret. Däremot har jag hittat vägar för att mildra ångesten. Exempelvis har det varit till hjälp att jag börjat promenera extremt mycket. Humorn är en annan ångestdämpare. Om jag fått skratta tillräckligt mycket under en dag blir jag lite lugnare, säger Petra Mede till Icakuriren.

Läs mer:

Let's dance byter sändningsdag – konkurrensen från Bäst i test för stor

Petra Mede lämnar Bonusfamiljen – återkommer inte som Katja i säsong 4

De bästa kvinnliga komikerna i Sverige 2020

Mest läst