Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pia Green försvann från rampljuset – erbjudandena uteblev efter succéerna

28 jan, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Hon gjorde stora roller i Rederiet och Vita lögner. Men på senare år har Pia Green levt ett liv utanför rampljuset.
– Dagens unga regissörer och rollbesättare kanske inte har sett vad vi äldre skådespelare gjort tidigare, har hon berättat.
Annons
Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Från början ville hon bli konstnär och i början av 1970-talet jobbade hon som modell i Paris och Milano. Pia Green tänkte sig sedan en karriär som regissör men blev till slut skådespelare.

Pia Green spelade mot Brasse Brännström och Magnus Härenstams i Lasse Hallströms Två killar och en tjej.

Efter en rad film-, tv- och teaterroller fick hon sitt genombrott 1983 när hon spelade mot Magnus Härenstam och Brasse Brännström i Lasse Hallströms långfilm Två killar och en tjej. Därefter medverkade hon i allt från Jönssonligan får guldfeber till PS sista sommaren.

Annons

För många är hon också känd som kapten Sara Torstensson från de första åren av SVT:s evighetssåpa Rederiet.

– Ja, Sara Torstensson verkar ha gjort intryck, även om jag bara var med ett par säsonger i början av Rederiet, har Pia Green sagt till Dagens Nyheter.

Många minns Pia Green som kapten Sara Torstensson i Rederiet.

Chocken när Vita lögner lades ner

Sedan gjorde hon rollen som Ingrid Fridell i alla åtta säsonger av såpoperan Vita lögner. För Femina har hon berättat att det blev en chock när serien, utan förvarning, lades ned 2002.

Annons

– Vi trodde att vi skulle få fortsätta fram till sista inspelningsdagen, men så fick vi ett besked om att det inte blir mer. Vi fick aldrig någon förklaring på varför.

Sedan dess har det bara blivit ett fåtal film- och tv-roller för Pia Green – och efter 2013 gapar hennes Imdb-sida tom.

När hon fyllde 70 år beklagade hon sig i en intervju med Dagens Nyheter över de uteblivna rollerbjudandena och provspelningarna.

Pia Green har upplevt att erbjudandena slutade komma när hon blev äldre.

”Unga regissörer kanske inte har sett”

– Jag får få erbjudanden numera. Men dagens unga regissörer och rollbesättare kanske inte har sett vad vi äldre skådespelare gjort tidigare, sa hon till tidningen.

Annons

– Jag jagar inte roller aktivt längre, men visst är jag redo att vara med i en film eller en tv-serie om något dyker upp. Det skulle vara jättekul. Jag känner mig fortfarande ung inuti.

Nu har hon precis fyllt 75 och lever pensionärsliv. Hon målar forfarande, det är så hon främst får utlopp för kreativiteten i dag, och har berättat att hon ägnar tid åt familjen.

Men skulle det dyka upp en spännande roll skulle hon kunna tänka sig att skådespela igen.

– Det är inget som säger att jag inte kan jobba, men jag söker inte några jobb. Jag tar det ganska lugnt, om någon är intresserad får de höra av sig, sa hon till Femina i fjol.

Annons