Julia Lyskova och Julia Fränfors från podden Daddy Issues.

TT
Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångest
1:02

Efter reklamen: Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångest

(1:02)

Slå på ljud

VFör den poddpubliken är Julia Lyskova ett välkänt namn. Men när hon upptäcktes på Instagram av ingen mindre än producenten Amanda Schulman på Perfect Day Media hade hon bara 300 följare. Nu har hon och poddkollegan Julia Frändfors 70 000 lyssnare per vecka.

Sedan Julia Lyskova startade podden Daddy Issues 2019 tillsammans Frändfors har flera dörrar öppnats för henne och bland annat förverkligat hennes skådespelardrömmar.

Vart kommer Julia Lyskova ifrån?

Julia Lyskova och Julia Frändfors poddar i en studia Daddy Issues.

Julia Lyskova och hennes poddpartner Julia Frändfors.

Foto: TT

Julia Lyskova är född i Sverige 1993 men invandrade från Ryssland tillsammans med hennes föräldrar, morbror och mormor medan hon låg i sin mammas mage. Familjen flyttade till Eskilstuna och bodde där tills Julia var 11 år. Då flyttade hon och hennes mamma upp till Täby kyrkby strax norr om Stockholm. Hennes mamma hade träffat en ny man. I deras nya familj fick även Julia Lyskova en syster.

Vad har Julia Lyskova för Daddy Issues?

Podden Daddy Issues startades för att Julia Lyskova och Julia Frändfors båda två hade en sak gemensamt; frånvarande pappor. Lyskovas pappa lämnade henne och hennes mamma när hon bara var åtta månader gammal. Sedan dess har hon vuxit upp med bara en förälder.

I podden pratar Julia Lyskova om sin pappa i ett par avsnitt men framför allt avhandlar hon sitt vardagliga liv med ångest. I en intervju med Expressen berättar Lyskova om sin pappa:

– Vi har ingen kontakt och jag vill inte ha någon kontakt. Det enda jag vet är att han satt i fängelse när jag var barn. Men hade han velat ha kontakt med mig hade han kunnat höra av sig, vilket han inte har. Han är ingen jag tänker på.

Är Lyskova även skådespelerska?

På gymnasiet gick Julia Lyskova på teaterprogrammet på Viktor Rydbergs Gymnasium. Men det var tackvare sin podd som hon började få roller som skådespelare. Hon har setts i serier som Thunder in my heart och Ligga.

Under hösten 2022 hade hon premiär för teaterföreställningen Mommy issues där hon spelar en av huvudrollerna. Föreställningen handlar om mamma-dotter-dramatik och fiktiv men har inspirerats av Julias liv.

– Jag var rädd att folk skulle missuppfatta att pjäsen handlade om mig och min mamma. Den handlar inte om mig och min mamma utan om en dotter och en mamma. Så det är en fiktiv historia skriven av Dimen Abdulla. Så jag var nervös när jag skulle skicka manus till henne, säger Julia Lyskova i en intervju i programmet Efter fem.

Julia Lyskova har också varit programledare med sin poddpartner Julia Frändfors i Aftonbladets tv i programmet Julia & Julia & USA, inför presidentvalet 2020. Året därpå gjorde dom en uppföljare om klimatkrisen.

Har hon även pluggat?

Ja, samtidigt som hon är poddare och skådespelare har även Julia Lyskova studerat socionomprogrammet på Stockholms universitet. Tidigare har hon även studerat journalistik samt film- oh tv-produktion. I intervjuer har hon berättat att hon i framtiden skulle vilja kombinera det kreativa med socionomyrket.

– Även om jag kanske inte har mitt shit together kan jag i alla fall hjälpa andra att få det, säger hon till Expressen.

Allt om Börje Salming: Hans karriär, familj och ALS

Mest läst