Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Prins Harry och Meghan Markles bröllop – här är allt du behöver veta

19 maj, 2018 
AvIda Gustafsson
Här är allt du behöver veta om det kungliga bröllopet som sänds i SVT och TV4. Läs om klänningen, Meghan Markles klänning, brudnäbbet och bröllopsfesten.
Annons

Den 19 maj gifte sig prins Harry och Meghan Markle. Här har vi samlat alla detaljer om det kungliga bröllopet.

TV-sändning

Tid

Vigseln mellan Harry och Meghan kommer att hållas 12.00, lokal tid vilket innebar 13.00 svensk tid. Vigseln visades i både SVT och TV4.

Plats

Meghan och Harry gifte sig i St George’s Chapel vid Windsor Castle som ligger väster om London.

Officianter är Dekanen av Windsor, David Connor, som kommer att hålla i gudstjänsten och Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, kommer att förrätta vigseln.

När Will och Kate gifte sig föll valet på Westminister Abbey i centrala London. Men St George’s Chapel har varit platsen för fler kungliga bröllop. Harrys kusin Peter Phillips och Autumn Kelly gifte sig där 2008 och Harrys farbror, prins Edward och Sophie Rhys-Jones gifte sig där 1999. När prins Charles och Camilla gifte sig hade de först en borgerlig vigsel som de följde upp med en välsignelseceremoni i St George’s Chapel. Dessutom döptes prins Harry i St George’s Chapel 1984.

Annons

Den inbjudna biskopen över Episkopaliska kyrkan i USA, Michael Curry från Chicago, beskrivs i brittiska medier ha ”stulit showen” med sin engagerande predikan om kärlek och äktenskapet.

Prins Charles leder in Meghan i kyrkan

Meghan Markles pappa, Thomas Markle, har officiellt tackat nej till sin närvaro under bröllopet på grund av sin dåliga hälsa och att han skulle genomgå en operation.

Men det kan också vara så att han är en oönskad gäst efter skandalen som briserade häromveckan. Thomas Markle ställde upp på bilder för paparazzifotografer och fick betalt för det, här skriver CNN mer om vad som hänt.

Enligt den brittiska och amerikanska traditionen ska ju bruden ledas in i kyrkan av sin far. I Thomas Markles frånvaro ryckte prins Charles in och ledde Meghan Markle till altaret.

Meghans brudklänning

Ända sedan paret förlovade sig har det spekulerats om Meghans brudklänning. Klänningen som Meghan bär är designad av Clare Waight Keller läs mer om den här och se bilder!

Annons

Meghan Markles titel

Det har länge pratats om vilken titel Meghan Markle får i samband med giftermålet – om hon skulle bli prinsessa eller inte. Och nu står det klart att hon, precis som sin blivande svägerska Kate, blir hertiginna, meddelar brittiska hovet. Drottningen har beslutat att tilldela Harry hertigdömet Sussex, hans titel blir Duke of Sussex, Earl av Dumbarton och Baron Kilkeel. Vilket innebär att han är hans kungliga höghet hertigen av Sussex och Meghan Markle blir hennes kungliga höghet hertiginnan av Sussex.

Brudnäbbet

Hovet vid Kensington Palace har uppgett att Harry och Meghans bröllop kommer att vara ett familjevenemang och ”ni kan förvänta er att familjen är involverad”. Och det är klart att Harrys syskonbarn, prins George, 4 år, och prinsessan Charlotte, 2 år, kommer att vara brudnäbbar.

Detta uppdrag genomförde de med bravur redan för ett år sedan vid deras moster Philippa ”Pippa” Middletons bröllop i maj 2017.

Annons

Utöver George och Charlotte ingår även Florence van Cutsem som är prins Harrys guddotter, Remi och Rylan Litt som är Meghans gudbarn, Zalie Warren som också är Harrys guddotter, samt Ivy Mulroney, prins Harrys gudson Jasper Dyer samt Brian och John Mulroney.

Harrys Bestman

Prins William återgäldar tjänsten som Harry genomförde åt honom på sitt eget bröllop: Han kommer nämligen att vara Harrys bestman.

En uppgift som prinsen ser fram emot väldigt mycket, meddelar hovet.

Förlovningsringen och vigselringarna

Harry friade till Meghan Markle med en förlovingsring av egen design. Ringen innefattar tre diamanter, den största mittersta diamanten kommer från Botswana, ett land som betyder mycket för paret – de var bland annat där på semester så sent som i somras. Ringen innehåller även en fin hyllning, de två mindre diamanterna har tidigare suttit på en brosch som tillhört hans mor, Lady Diana.

Annons

Ringen har tillverkats av juveleraren Cleave and Company i London och i och med att det är en kunglig förlovningsring uppskattas dess värde vara runt 8 miljoner kronor. Samma juvelerarfirma har gjort parets vigselringar som tillverkats av walesiskt guld och är en gåva från drottningen. Harrys ring är i platina.

Hyllningarna till Diana

Att det skulle bli en hyllning till prinsessan Diana under vigseln stod klart redan från början. Diana fanns redan med vid förlovningen, två av diamanterna i förlovningsringen har tidigare suttit på en brosch som har tillhört Diana. Kyrkan är smyckad med Dianas favoritblommor, vita trädgårdsrosor, dessutom fanns även hennes favoriter förgätmigej i brudbuketten.

Annons

Det är sedan tidigare känt att Dianas storasyster Lady Jane Fellowes har fått i uppdrag att läsa en text under vigselceremonin.

Gästerna

Vilka som fått de 600 handtryckta inbjudningarna till vigseln, som skickades ut den 23 mars, är fortfarande hemligt. Bland de första gästerna att anlända skymtades Oprah Winfrey i en rosa dräkt och matchande hatt, även paret David och Victoria Beckham, George Clooney med hustrun Amal Clooney. Även Elton John fanns med bland gästerna och Meghan Markles vän, tennisstjärnan Serena Williams bland gästerna.

Däremot har paret bjudit in 2 640 personer från allmänheten till Windsor för att ”känna sig delaktiga i firandet” vid Windsor Castle, men de är varken inbjudna till själva vigseln eller mottagningarna efteråt.

Harry och Meghans kortege

Klockan 13.00 lokal tid, 14.00 svensk tid, kommer det nygifta paret att färdas i en kortege genom Windsor stad och sedan återvända till Windsor Castle genom allégatan Long Walk.

Annons

Två bröllopsmottagningar

Harry och Meghan kommer att ha två mottagningar. Den första mottagningen är en lunch som kommer att hållas i St Georges Hall för alla gäster som närvarade vid vigselceremonin. St George’s Hall är den största salen i Windsor Castle och salen sträcker sig över 55,5 meter.

St George’s Hall i Windsor Castle.

Den andra mottagningen kommer att vara ett privat bröllopsfirande med 200 inbjudna gäster till Frogmore House vid Windsor Castle där prins Charles är festens värd.

Förlovningen

Prins Harry och Meghans förlovning offentliggjordes den 27 november, men Harry friade till Meghan Markle i London tidigare under månaden. Frieriet ägde rum under en vanlig ”mysig kväll” i deras bostad vid Kensington Palace när Harry gick ner på knä samtidigt som de lagade ugnsrostad kyckling, vilket de berättade i sin första gemensamma intervju.

Annons

Bröllopsfotografen

Efter nära en månad efter förlovningen kom Harry och Meghans officiella förlovningsbilder som var tagna av modefotografen Alexi Lubomirski. Fotona hade tagits vid Frogmore House vid Windsor Castle, där parets bröllopsfest kommer att hållas. På en av bilderna bar Meghan en klänning från det exklusiva märket Ralph & Russo.

Alexi Lubomirski har sedan dess även utsetts till parets officiella porträttfotograf under bröllopet, rapporterar brittiska Hovet.

Bröllopstårtan

Den amerikanska konditorn Claire Ptak som är bosatt i London har fått uppdraget att baka parets bröllopstårta. Enligt parets önskemål kommer hon att göra en citron- och flädertårta som täcks i smörkräm och som dekoreras med blommor.

AV IDA GUSTAFSSON & MALIN KARLBERG

Annons