Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ragnar Dahlbergs rörande ord om ex-frun Ulla-Carin som dog i ALS

31 jan, 2023 
AvJosefin Westin
Ragnar Dahlberg och Ulla-Britt
Programledaren Ragnar Dahlberg var tidigare gift med Rapport-ankaret Ulla-Carin Lindqvist, som dog i ALS.
I en intervju berättar han om den sista tiden och hur den påverkat honom.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Svenska folket var vana att följa Rapports nyhetssändningar med Ulla-Carin Lindqvist vid rodret. Hon var populär som nyhetsankare och det märktes inte minst när hon insjuknade i nervsjukdomen ALS.

En person som stod vid hennes sida vid den här tiden var programledaren Ragnar Dahlberg, 79, från Café Norrköping och Go'kväll. Men de var mer än bara SVT-kollegor. De har också varit gifta och har två barn tillsammans. I en fem år gammal intervju berättar han om hur Ulla-Carins sista tid i livet berörde honom.

”Öppnade ögonen för människor”

Ragnar Dahlberg var vid den tidpunkten skild från Ulla-Carin men de var fortfarande vänner. Framför allt hade de två gemensamma barn, som båda stod nära, från deras äktenskap på 1980-talet.

När han blickar tillbaka på sin ex-frus sista tid i livet gör han det med stolthet. Han lyfter upp hennes mod och kraft i den svåra tiden.

– Hennes frånfälle öppnade ögonen för människor om vad den sjukdomen är. Innan hon skrev sin bok ("Ro utan åror", reds anm) och SVT-dokumentären gjordes ("Min kamp mot tiden", reds anm) var det en anonym sjukdom, säger Ragnar Dahlberg i en intervju med Expressen.

Annons

Ragnar Dahlberg: ”Påverkade oss alla”

Ulla-Carin fick sin diagnos i maj 2003. Ett knappt år senare, den 10 mars 2004 somnade hon in. På den tiden hann hon skriva sin bok och färdigställa dokumentären – som sändes bara timmar efter hennes död. Hon hade hoppats få överleva den.

Ragnar Dahlbergs ex-fru Ulla-Britt vid en tv-kamera i Rapport-studion hos SVT.

Enligt Ragnar Dahlberg blev det ändå startskortet på en förändring för ALS.

– Hennes öppenhet, och Ulla-Carins och min ena dotter Ulricas arbete som ordförande för "Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning", har verkligen gjort skillnad. Än i dag kommer många fram till mig och vill prata om ALS. Det som hände påverkade oss alla.

Dotter fortsätter kämpa för ALS-sjuka

Så sent som i november 2022 gick hockeylegendaren Börje Salming bort i samma sjukdom. ALS är fortfarande en av de aggressivaste sjukdomarna och med bara en utgång, döden. Ragnar Dahlbergs dotter Ulrikas arbete i stiftelsen fortsätter trots det att kämpa för att rädda andra.

– Dels genom att det ges mer resurser till forskning numera. ALS är den värsta diagnos man kan få, det finns ingen återvändo. I bästa fall har du 1,5 år kvar att leva när du får veta att du har sjukdomen. Det finns ingen bromsmedicin och ännu inga under att hoppas på, säger Ragnar Dahlberg.
– Det gick fort för Ulla-Carin, hon dog knappt ett år senare.

79-åriga Ragnar Dahlberg bor i dag i Östergötlands skärgård med sin nuvarande fru Gun-Britt. De har tillsammans två barn.

Ragnar Dahlberg tillsammans med sin fru Gun-Britt.
Ragnar Dahlberg tillsammans med sin fru Gun-Britt
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
Annons