Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Rania Shemoun Olsson: Släkten godkände inte min svenska kille

31 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Rania Shemoun Olsson och maken Mattias.
TV4-programledaren Rania Shemoun Olsson har varit tillsammans med sin make Mattias Olsson i 25 år.
Men relationen fick ingen enkel start – ena halvan av släkten godkände inte relationen, och ville att hon skulle träffa någon med samma bakgrund.
– Jag sa att jag skiter i vad folk tycker, det är mitt liv, berättar Rania för Aftonbladet.
Annons
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärerBrand logo
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärer

Rania Shemoun Olsson är en erfaren TV4-profil, som under många år har varit nyhetsankare i TV4 Nyheterna och som i höst tar över som en av de ordinarie programledarna i kanalens flaggskepp Nyhetsmorgon.

Ännu längre än hon har jobbat på TV4 har Rania varit tillsammans med maken Mattias Olsson. Paret har tillbringat 25 år tillsammans, och har två tonårsbarn ihop, men starten på deras relation var långt ifrån friktionsfri.

Rania Shemoun Olsson och hennes släkt kommer ursprungligen från Libanon, och TV4-profilen växte upp en stark assyrisk-syriansk-community. När hon blev äldre och träffade Mattias var det många som hade åsikter om att hon var kär i en svensk kille.

– Man skulle hålla sig inom kulturen. Det skulle vara en assyrier-syrian. Det var inte tal om tvångsgifte, men de tyckte det skulle vara trevligt om jag valde ”rätt”. Jag var inte alls intresserad av sådant, kärleken kommer när den kommer. Då träffade jag Matte som jag blev kär i och han blev kär i mig. Jag berättade det och det blev liv i luckan, säger Rania Shemoun Olsson till Aftonbladet.

Rania Shemoun Olsson och maken Mattias Olsson.
Rania Shemoun Olsson och Mattias Olsson på Svenska Hjältar-galan 2019.

Konflikten med mamman

Ranias föräldrar brydde sig inte nämnvärt om killvalet, men då mammans släkt var kritisk färgades hon av de åsikterna, och blev strängare mot dottern. TV4-profilens pappa fick gå in som medlare mellan sin fru och Rania.

Annons

– Ja, det var hemskt och en fruktansvärd tid för vi är ju egentligen bästa kompisar. Pappa försökte övertala mamma. Han ville att vi skulle träffa Mattias vilket de sedan gjorde. Men mamma fick fortfarande höra tjatet från sin sida så i efterhand förstår jag henne. Här snackar vi rejäla kulturkrockar för det var ingen inom vår community i Stockholm som hade gift sig med någon utanför. Men jag sa att jag skiter i vad folk tycker, det är mitt liv, berättar Rania Shemoun Olsson i Aftonbladet.

Att Rania stod på sig var uppenbarligen helt rätt beslut, eftersom hon och kärleken har hållit ihop ett kvarts sekel nu. I dag finns inga konflikter inom familjen – tvärtom.

– Min mamma och Matte har nu en underbar relation. Hon brukar säga att han är hennes femte barn. Hon älskar honom och tvärtom.

Annons